Деца пяха и танцуваха на празнично тържество по случай Международния ден на ромите в Благоевград

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Празнично тържество на приятелството и толерантността във физкултурния салон на III ОУ „Димитър Талев“ в Благоевград даде начало на организираните от Община Благоевград инициативи, посветени на Международния ден на ромите. В събитието, състояло се на 4 април (вторник), участие взеха деца от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ) и от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания.

Сред гостите на тържеството бяха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, която отправи приветствие към децата и ги поздрави за постигнатите успехи, както и Богдана Костадинова – директор на ЦЛТРБ, и директорът на III ОУ „Димитър Талев“ Михаил Спасов.

С богата палитра от индийски, български и ромски песни децата от ФТА „Пиринче“, Студио „Публични изяви“ и ФГ „Бисери“ показаха разнородни таланти. В празничната програма участие взеха и водещите Дейвид и Кремена, Деян Гогов и Сергей Димитров.

Вниманието на връстниците си в публиката грабнаха с изпълненията си Латинка и фокусникът Даниел.

Голяма част от момичетата и момчетата направиха своя дебют на сцена и доказаха, че с извънкласните дейности се създава ефикасен модел на възпитание на етническа толерантност и приятелство.

Инициативата се осъществява по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ в изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № Д03-14/11.04.2022 г., номер от ИСУН BGLD-3.002-0015-C01, финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ 2014-2021 г. чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Честванията на празника продължават с концерт-спектакъл на 6 април (четвъртък) от 11.00 часа в двора на ДГ №11 „Здравец“. По време на събитието ще бъдат презентирани символите на ромската общност – знаме, химн и др. Предвидена е и церемония по награждаване на изявени деца от уязвими групи с постижения в областта на образованието, науката, изкуствата и спорта.

На 7 април (петък) от 11.00 часа в зала №5, в сградата на Община Благоевград, ще се проведе кръгла маса на тема: „Традиции, култура и обичаи на ромската общност“.

Международният ден на ромите се чества ежегодно на 8 април от ООН и Европейския съюз от 1992 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *