Борисов: Ще поканим на разговори всички, най-стабилна ще е коалиция между големите партии(ВИДЕО)

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на кабинет всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. Това стана ясно след пресконференция на лидера на партията Бойко Борисов в първия му коментар след изборите на 2 април.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че ще влезе в 49-ия парламент като депутат и лично ще води преговорите за кабинет.

Борисов изтъкна, че Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, независимо каква е цената за партиите.

Той посочи, че най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии, а естествените партньори на ГЕРБ-СДС са партиите които подкрепят Украйна, активното ни членство в НАТО и присъединяването към Шенген и еврозоната.

„Българските избиратели казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може…Нормално е тези, които са счупили държавата, да участват в поправянето на нещата, а не да казват че са им важни местните избори. Общините не могат да работят без редовно правителство.В противен случай, ние ще направим правителство, виновникът за нестабилността, обаче, ще бъде тяхна“, посочи Борисов.

ПП няма да подкрепи кабинет с участие на ГЕРБ

Вратата за преговори за кабинет остава отворена за всички, включително и „Възраждане“, стана ясно още на пресконференцията. От ГЕРБ-СДС нямат против да разгледат предложение за министри дори от страна на президента Румен Радев.

„Възраждане“ са готови да говорят с всички парламентарни сили, но няма да отстъпят от принципите си

„Редовно, стабилно правителство, в посока Европа и подкрепа на НАТО – ако иска и президентът Радев да участва и мисли, че има министри, които да участват, го слагам на масата и това. Нямам разделителни линии с никого. Добре дошли са и „Възраждане“ – с тях ще говорим много сериозно. За тях гласуваха и много вишисти, така че не трябва да се омаловажават. Трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали. Тези, които не искат да участват, ще останат в опозиция. На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи без правителство. И обратно – с правителство ще се приемат всички реформи, така че, когато се събират и говорят, нека имат предвид това“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че международните партньори се притесняват за нестабилността у нас.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ ще обявят действията си в 49-ото НС в петък

Коалиция ГЕРБ-СДС спечели проведените в неделя парламентарни избори с 26,49% от упражнилите правото си на глас.

При 100% обработени протоколи в ЦИК коалицията ГЕРБ-СДС спечели изборите за Народно събрание. С близо 2 на сто след тях остана втората сила – ПП-ДБ. Третото място е за „Възраждане“, които водят с по-малко от процент разлика пред ДПС. Пета е БСП, „Има такъв народ“ също влизат в състава на парламента с 4.11%.

/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *