Недоволство, заради принудително затваряне на ТЕЦ „Бобов дол“

България

Отворено писмо до председателя на НС, президента, министър-председателя и министъра на финансите, относно изказване във връзка с прекратяването на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ АД, е изпратил изпълнителният директор на централата инж.Любомир Спасов, съобщиха от дружеството.

В писмото, подкрепено от ръководството на централата, общините Дупница и Бобов дол, ръководствата на минната индустрия и синдикатите отправят покана за преразглеждане на  позицията относно централата в Бобов дол.

В писмото е записано, че ТЕЦ „Бобов дол“ е една от най-големите кондензационни въглищни централи в страна и най-големия работодател и данъкоплатец в община Бобов дол. В писмото се посочва, че дружеството осигурява и може да осигури в бъдеще устойчиво икономическо, социално и енергийно развитие на цяла Югозападна България, преодолявайки трансформацията си и използването на природен газ, изграждане на фотоволтаичен парк, развитие на системи за производство и съхранение на водород и въвеждане на газоводородни турбини.

Евентуалното затваряне на централата ще остави без работа работещите в сектор „Енергетика“ от Кюстендил, Благоевград и Перник. Ръководството на централата твърди, че затварянето и „от днес за утре“, ще доведе до икономически и социален  мир в цяла Югозападна България.

От централата посочват още, че ТЕЦ „Бобов дол“ попада в списъка за стратегически обекти за националната сигурност на страната и има сериозно участие в регулирането на напрежението и доставките на свободен, регулиран и балансиращ пазар./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *