Световните медии коментират вота в България

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Пети избори за две години в България и липса на ясен победител, гласят част от коментарите на световните агенции. 

Ожесточена надпревара между консерватори и либерали на петите парламентарни избори в България за две години, пише АФП. Според агенцията руската инвазия в Украйна е предизвикала политически хаос в страната, невиждан от падането на комунизма. 

Ако България отново не избере работещо правителство, това може да подкопае надеждите й за присъединяването към еврозоната и ефективното използване на помощта за възстановяване от Covid-19, пише „Политико“. Изданието обаче прави уговорката, че повече яснота около резултатите се очаква днес, след преброяването на гласовете от чужбина. Мнозина виждат изборите в България като тест за оцеляването на ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов бе премиер от 2009 до 2021 г., когато избухнаха протести срещу правителството му заради корупция, се казва в материала.

 ПП, водени от завършилите Харвард Кирил Петков и Асен Василев, и ДБ, оглавявана от Христо Иванов, водеха кампанията с обещанието да направят България европейска страна чрез вдигане на стандарта на здравеопазването и образованието и превръщането на съдебната система и прокуратурата в независими.  Те са фаворити сред по-младите избиратели, подчертава „Политико“.

Основните съперници за управлението на България са с почти равни резултати и ги очакват трудни и продължителни разговори за сформиране на коалиция, прогнозира Ройтерс. И според „Евронюз“ реформаторската коалиция, водена от бившия министър-председател Кирил Петков, трудно ще намери съюзници в един фрагментиран парламент. 

Про-руска партия разбърква политическите карти в България, гласи заглавието на „Файненшъл Таймс“.  „Възраждане“ привлича избиратели, които са разочаровани от неспирните препирни между управляващите в София и шумните корупционни  скандали. Според „Асошиейтид прес“ и на този вот ключова роля за резултатите са изиграли високата инфлация и корупцията. 

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *