Евролидерите са одобрили българско предложение за споделен фонд за бежанците от Украйна(ВИДЕО)

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Евролидерите са одобрили предложение от България за споделен фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на върха във Версай.

„Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно, каза премиерът.

Това предложение е било много добре прието от европейските партньори и в следващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и варианти как този фонд да работи.

„Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро за Европа“, каза още Петков.

В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. Европейската централна банка ще намалява паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

„Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция“, обясни Петков./БНТ, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *