МВнР ще коментира заличаването на българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля от централния регистър на РСМ

България ПОЛИТИКА

Очаква се българското външно министерство да коментира решението на властите в Скопие да заличат от централния регистър българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

Решението идва след като миналата седмица правителствена Комисия за имена на организации и сдружения в Северна Македония се произнесе с негативно становище за името на клуба.

Българският културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля трябва да смени името си

Според Комисията наименованието се свързва с фашистка идеология и накърнява националните чувства на македонския народ, което е в нарушение на приетите промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии. 

Комисията е препоръчала на министъра на правосъдието да вземе решение за заличаване на организацията от регистъра, което е подписано още същия ден.

За БНТ председателят на клуба Любчо Георгиевски заяви, че не са уведомени за решението. Посочи още, че ще търсят правата си в съда и ще продължат дейността си, както и досега.

Другият български клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ също получи негативно становище от Комисията по имената, като неговата съдба засега е неясна.

Срещу двата клуба имаше поредица от нападения, стрелба, опит за подпалване и протести. А българите в Северна Македония не са изненадани./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *