Путин и Си обсъждат в Москва конфликта в Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА СВЯТ

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин пристигна на тридневно държавно посещение в Русия по покана на президента Владимир Путин. Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна. Днес Путин и Си ще имат работен обяд, официалните преговори започват утре.

В днешния брой на официоза „Российская газета“ беше публикувана статия на председателя Си, в която той отделя особено внимание на двустранните отношения.

„Двете страни водят независима и самостоятелна външна политика и разглеждат отношенията между Русия и Китай като един от главните приоритети в дипломация“, пише китайският лидер. Той засяга и темата Украйна, като изтъква, че публикуваната наскоро „Позиция на Китай за политическото регулиране на украинската криза“ максимално отразява единството на възгледите на международната общност за преодоляване на кризата.

Същевременно в печатния орган на Комунистическата партия на Китай „Женмин жибао“ беше публикувана статия на Владимир Путин, който също акцентира върху двустранните отношения. Освен това критикува политиката на Съединените щати за двойна възпиране на Русия и Китай. Според него НАТО грубо нарушава принципа за неделимост на сигурността. Путин определя действията на Алианса като безотговорни, опасни и способни да подкопаят глобалната ядрена сигурност.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *