Икономист: Част от бизнеса спечели от тази криза и създаде инфлацията

ТОП НОВИНИ

„Имаме предварителни данни от МФ за печалбите през миналата година. 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса, което е двойно спрямо годините преди пандемията. Част от бизнеса печели от тази криза и създава тази инфлация – петролни компании, банки. Те се справят чудесно защо им плащаме тока и им даваме компенсации. Защо не се фокусираме към тези, които страдат“, каза икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов в предаването „Тази неделя“ по БТВ.

Според него е трябвало да се помогне на малкия и среден бизнес.

Георги Ангелов: Държавата щедро раздаде пари на бизнеса, а сега мисли данък, с който да си ги върне

“Ние предлагаме тези единици да бъдат обложени с това, което предлага МФ. Ако тръгнем на калпак да се раздава стават най-различни комбинации. Тези, на които нямат нужда от помощ не са много”, каза зам.-председателят на Българската търговско промишлена палата Красимир Дачев.

“Спомням си октомври месец, че трябва да се внесе бюджет с нисък дефицит и тогава Министерството на финансите каза – не ни трябва бюджет, ще караме на без бюджет с месец за месец. Сега самото министерство казва – вярно, че трябва да има бюджет с нисък дефицит. Тези пет месеца ги загубихме. Колкото повече се бавят решенията, толкова по-трудно ще е накрая”, добави Георги Ангелов.

“Аз мисля, че тогава не го направиха, защото върлуваше жесток популизъм. Раздадоха се пари, които сега ни трябват. При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година и сега това е естествено”, смята Красимир Дачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *