Половината българи страдат от суша, а другата от наводнения, но общо плащаме за „златна” вода

България ЛЮБОПИТНО

Половината българи страдат от суша и безводие, а другата от наводнения. Всички обаче плащаме скъпо и прескъпо вече за вода, но получаваме лоша услуга, а от чешмите на повечето домакинства тече кална, жълта, зелена и…златна като цена течност. Няма нито регулаторни, нито контролиращи органи, които да възпират безобразията, вършени от водните дружества по места.

И понеже те каквото си поискат, държавата без никакви възражения им го дава,

цената на водата само за година нарасна с близо 40 на сто.

Затова с основание неотдавна омбудсманът Диана Ковачева отправи запитване колко българи са получили „водни помощи”. Признавам, че аз не съм чувала за такива късметлии, за вас не знам. Но се надявам народната защитничка да оповести публично какво са й отговорили управляващите общите ни пари.

Не е тайна, че цените на всички стоки и услуги галопират с бясна скорост у нас, а спекулата се шири, но властта чупи пръсти безпомощно и се чуди как да овладее тези процеси. Дотук освен кухи обяснения, разяснения и коментари на положението такова, каквато е, друго няма. Това обаче не топли никого, особено повечето граждани, чиито заплати не са актуализирани, съобразно над 20-процентната реална инфлация.

Кому помага това, че някой се показва в медиите и казва: „Да, това е много скъпо”!

Ми ние и сами го знаем, виждаме и усещаме на гърба си. Дори официалната статистика призна, че над 75 на сто от българите не могат вече да връзват двата края и едва покриват месечните  си разходи. Те включват солени сметки за вода и в Попово, откъдето днес алармираха, че пак селището им е застрашено от поредно наводнение. И в Плевенско и Ловешко, където над 30 000 души са застрашени от суша и безводие. Така е и на много други места в Родината.

Всичко това на мен ми показва единствено как държавата и представителите на нейните институции нехаят за хората и техните проблеми.

Един от тях е поскъпналата вода, а те  имат право на „водни помощи“, според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги. Правото на подкрепа е регламентирано за 2.8 куб. м на един човек. /Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *