Кремъл: Заповедта на МНС за арест на Путин е скандална, неприемлива и нищожна за нас

СВЯТ

Кремъл заяви, че заповедта за арест за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага срещу руския президент Владимир Путин, е възмутителна, но безсмислена по отношение на Русия, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия намира самите въпроси, повдигнати от МНС, за „възмутителни и неприемливи“, но отбеляза, че Русия, подобно на много други страни, не признава юрисдикцията на МНС:

„И съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона“.

Запитан дали сега Путин се страхува да пътува до страни, които са признали МНС и следователно могат да се опитат да го арестуват, Песков каза пред репортери: 

„Нямам какво да добавя по тази тема. Това е всичко, което искаме да кажем“.

Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, също беше обвинена от МНС във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна.

„Страхотно е, че международната общност оцени тази работа в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов“, каза тя пред журналисти, според руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Русия подписа Римския статут през 2000 г., но така и не го ратифицира, за да стане член на МНС, и накрая оттегли подписа си през 2016 г.

По това време Русия беше под международен натиск заради превземането и едностранното анексиране на Крим от Украйна през 2014 г., както и заради кампанията от въздушни удари в Сирия в подкрепа на войната на президента Башар ал-Асад срещу бунтовниците, напомня Ройтерс./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *