В секта? Какво се случва с осиротелите турски деца?

СВЯТ

В Турция бе разкрито, че деца и юноши, осиротели след земетресенията, са били изпратени в общежития на ислямски ордени. Какво точно се случва с турските деца, останали без родители след унищожителните трусове?

Месец след унищожителните земетресения в Турция се надигат сериозни критики срещу това решение: разкрито бе, че деца и юноши, осиротели в резултат от мощните трусове, са били изпратени в общежития на ислямски ордени, съобщава германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ).

В ислямски орден

Репортаж на антиправителствената телевизия Halk TV разкри, че 60 деца, лишени от грижи, са били настанени в три къщи в истанбулския квартал Бейкоз. Смята се, че там за тях се грижи ислямска общност. Репортаж на ДВ показа, че девет деца са били записани в т.нар. курс по Коран, за който се твърди, че се провежда от радикалната ислямска общност „Исмаил Ага“. Турската редакция на ДВ се запозна с публикации в една група в Уотсап, където се обсъжда съдбата на децата. Член на тази група пише: „Прехвърлете тези деца на грижите на държавата. Никой не може да взима осиротели деца, както си иска“. Друг обаче отговаря: „Те дойдоха официално, изпрати ги провинциалният мюфтия“, пише „Дойче веле“.

Наскоро турският вестник „Биргюн“ съобщи, че повече от 2000 деца в Турция са били подслонени от един ислямски орден в малкия град Мензил. Орденът разпространи видеа, в които децата показват жеста на радикалните мюсюлмани: вдигнат показалец, който символизира единството на Аллах.

Въпроси без отговор

В турския парламент опозиционната Демократична партия на народите (HDP) отправи запитване до министерствата на вътрешните работи и на семейството за положението, в което се намират децата в регионите, засегнати от земетресенията. Отговор засега няма.

Съпредседателката на Комисията на HDP за правата на децата Нурай Тюркмен казва пред ФАЦ, че държавата трябва да поеме грижата за осиротелите деца и да им създаде условия за достоен живот. От нейната партия призовават властта да каже колко деца са изчезнали, колко непридружени и неидентифицирани деца има в страната, колко са приети в болници и в кои градове са разпределени. Според Тюркмен 2 милиона деца вече са напуснали засегнатите от земетресенията региони. В тези региони към момента все още се намират 3 милиона деца, за които спешно трябва да се намери решение, казва още Тюркмен пред ФАЦ. Членове на Комисията на HDP за децата са били на място, за да проучат именно нуждите на децата. От Комисията скоро ще представят доклад за положението на децата, пострадали от земетресението./24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *