Има ли увеличение в цената на брашното и с колко е възможно да поскъпне хлябът?

ТОП НОВИНИ

Заради войната между Русия и Украйна, едни от най-големите производители на пшеница, се очаква поскъпване на хляба. Има ли вече увеличение в цената на брашното и с колко е възможно да поскъпне хлябът?

Според един от най-големите производители на хляб в Благоевградска област от събота един тон хлебна пшеница е поскъпнал с 24 лева.

„Увеличението на брашната се дължи на увеличението на пшеницата. Всички големи мелници внасят пшеница от Украйна, Сърбия и Унгария. Унгария иска да забрани износа, това означава че мелниците няма да могат произвеждат хубави брашна“, заяви в „Денят започва“ Димитър Бакалов.

По думите му субсидията трябва да се дава на тон и според качеството на пшеницата, за да може да не сме зависими от Украйна, Сърбия и Унгария.

„Държавата ще вкара в държавния резерв пшеница, която не е годна за хляб, а за изхранване на животните, това отива в Гърция и Турция и затова още не е изнесено. Докато няма качество трябва да се купува допълнително пшеница, което ще оскъпява“, допълни Димитър Бакалов.

Налице са първите фалити на хлебопроизводители в Благоевградска област./БНТ, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *