Мъж си купи сирене с изтекъл срок на годност от миналата година в магазин в Сандански

РЕГИОН САНДАНСКИ

Практика, засечена от държавата в хранителните магазини. Търговците предлагат стоки с изтекъл срок на годност.

В Благоевград Агенцията по безопасност на храните направи проверка след като клиент се оплака, че си е купил сирене от щанд с други храни без по думите му да е обозначено, че вече е негодно за употреба.

Преди ден клиентът е купил сирене от магазин в центъра на Сандански. Прибирайки се у дома преди да отвори вакумирания продукт случайно забелязва, че има проблем със срока на годност, посочен на етикета.

„Погледнах срока на годност и за мое голямо учудване видях, че сиренето е с изтекъл срок на годност на 25 юли 2022 година. А вчера беше 5 март 2023 година. За мен това е огромно забавяне в продажбата на продукта. Не говорим за ден, два, три“, разказа пред БНТ потърпевшият.

Магазинът, от който Велизар е закупил сиренето, е високооборотен. Мъжът разказва, че досега нито от конкретния, нито от друг магазин му се е случвало да попада на продукт с изтекъл срок на годност.

„За мен това е изцяло грешна политика на доставка. Не ми се иска да използвам по-тежки епитети, защото този продукт вероятно е влязъл в магазинната мрежа вече с изтекъл срок на годност“, допълни потърпевшият.

Мъжът не е отварял пакетираното сирене. Вместо да го върне в магазина той решил да сезира за проблема с годността Агенцията по безопасност на храните. От там в късния следобед изпратиха инспектори на проверка в обекта, откъдето е закупено сиренето.

На щандовете беше намерена още една опаковка от същия продукт, отново с изтекъл срок на годност според посоченото на етикета.

„Най-вероятно се касае за някаква техническа грешка на етикета. Ние ще ги изземем тези количества, те ще бъдат унищожени в екарисаж и обратно по веригата ще бъде осведомена и мандрата, която е производител и където дефакто става етикетирането на самото сирене и дали не се касае за някаква чисто техническа грешка“, каза още доктор Велина Илиева, главен инспектор в ОДБХ-Благоевград.

От магазина не пожелаха да застанат пред нашата камера. Казаха само, че става въпрос за сгрешен етикет поставен на продукта при пакетирането му./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *