Кризата в Украйна – основна тема на срещата на върха на лидерите на ЕС във Версай

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Лидерите на ЕС ще търсят начини за спешно справяне с последствията от руската инвазия в Украйна, която застраши икономиката на блока и разкри остра нужда от по-силна отбрана, пише АФП.

Срещата във Версайския дворец трябваше да бъде основна кулминация на шестмесечното председателство на Франция на ЕС, но вместо това президентът Еманюел Макрон ще оглави кризисна среща на върха, за да отговори на бруталното нарушаване на десетилетия стабилност в Европа от руския лидер Владимир Путин.

„Агресивната война на Русия представлява огромна промяна в европейската история“, се казва в проект на заключителната декларация от двудневната среща.

Лидерите ще разберат „как ЕС може да изпълни своите отговорности в тази нова реалност, защитавайки нашите граждани, ценности, демокрации и нашия европейски модел“.

27-те държавни и правителствени глави се срещат на фона на 15-ти ден война в Украйна, като повече от два милиона бежанци избягаха главно в Полша и в страни от цяла Европа.

Конфликтът доведе до нарастване на подкрепата в ЕС за украинския президент Володимир Зеленски, като на срещата се очаква да бъде сериозно обсъдена и молбата на Украйна за бързо присъединяване към ЕС, като това ще помогне на страната да се „измъкне“ от лапите на Русия.

„Нашият първи приоритет е да изпратим политическо послание до Украйна, че тя принадлежи към европейското семейство“, каза високопоставен френски служител.

Освен Украйна, основна тема на срещата във Версай е спешно да се проучат начини за укрепване на самостоятелността на Европа в един значително по-опасен свят, особено по отношение на енергетиката.

Енергийният ценови шок, причинен от инвазията в Украйна, застраши икономиката на ЕС, която и без това излиза от опустошителната пандемия от коронавирус, и разпали разгорещени дискусии за това как да се защитят потребителите.

Западните съюзници разгърнаха мащабни санкции срещу Русия, които, обаче, разкриха опасната зависимост на Европа от Москва за газ и петрол. Именно тази зависимост е и предмет на разговорите днес.

Лидерите на ЕС също ще се опитат да търсят начини за суверенитет в силно чувствителни сектори, включително полупроводниците, производството на храни и най-вече отбраната.

Колективната сигурност в Европейския съюз се управлява основно от водения от САЩ алианс НАТО, но Франция, най-голямата военна сила на ЕС, би искала блокът да играе по-голяма роля./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *