Над 75% от българите със затруднения да покриват ежедневните си разходи в края на 2022 г

ТОП НОВИНИ

През четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през предходните три тримесечия на миналата година, над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт. С известни затруднения са 38,4% от лицата, докато 26,1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3% – като много трудно, като делът на последните намалява в сравнение с първите две тримесечие на 2022 г. ,но се увеличава с 1,5% спрямо третото тримесечие на изминалата година.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2% от лицата, а едва 4% не изпитват никакви затруднения, показват още данните на НСИ. Делът на лицата без затруднения през четвъртото тримесечие на 2022 г. се увеличава с 0,8 процентни пункта спрямо третото тримесечие и с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

В същото време за 67,8% от българите доходът на домакинството им е останал през четвъртото тримесечие на 2022 г. без промяна спрямо последните 12 месеца, като този дял намалява с повече от 5% спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен.

Увеличение на доходите са посочили 26,7% от лицата, което е с 1,2 процентни пункта по-малко в сравнение с трето тримесечие на изминалата година, но и 8,2 процентни пункта повече в сравнение с първо тримесечие на 2022 г., когато увеличение на доходите са имали 18,5% от българите.

Основните причини за увеличение на доходите и през четирите тримесечия на миналата година са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите, отчита НСИ.

Намаление на доходите за последните 12 месеца пък са посочили 5,5% от българите, което е с 0,7 процентни пункта повече в сравнение с трето тримесечие, но и с 3,0 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

/БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *