Зеленски: Вземете възможно най-бързо решение, пратете ни самолети

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес западните страни да решат възможно най-бързо въпроса за изпращане на самолетите МиГ-29, предложени от Полша за помагане на Украйна да се противопостави на руската инвазия, предаде Франс прес.

„Вземете възможно най-бързо решение, пратете ни самолети!”, заяви Зеленски в ново видеопослание, качено в канала му в Telegram. Той призова незабавно да се разгледа полското предложение.

Варшава, която не иска да изглежда като страна в руско-украинския конфликт, предложи да прехвърли тези самолети на Вашингтон, за да бъдат изпратени после те в Киев, но САЩ бързо прецениха това предложение като неосъществимо.

„Перспективата бойни самолети да бъдат на разположение на американското правителство, да потеглят от американска и натовска база в Германия, за да летят към едно оспорвано с Русия въздушно пространство над Украйна поражда сериозно безпокойство за цялата НАТО”, обясни говорителят на Пентагона Джон Кърби. Според него Вашингтон продължава консултациите с Варшава по този въпрос.

Зеленски пък благодари на Полша за нейно решение. Вчера Полша за изненада на САЩ заяви, че е готова да премести незабавно и безплатно всичките си самолети МиГ-29 в базата Рамщайн в Германия и по този начин да ги предостави на разположение на правителството на САЩ, припомня Франс прес.

Само няколко страни от Източна Европа, които са бивши членове на Варшавския пакт имат съветски самолети МиГ-29, чиито способности са такива, че да отговарят възможно най-много на украинските нужди, за да се противопоставят на руските сили.

В своето обръщение днес Зеленски освен това подчерта, че международната общност ще е отговорна за голяма хуманитарна катастрофа, ако не се съгласи на зона, забранена за полети над Украйна с цел защита на тази страна.

„Русия използва ракети, самолети и хеликоптери срещу нас, срещу цивилни, срещу нашите градове, срещу нашата инфраструктура. Хуманитарно задължение на света е да отговори на това”, каза той./Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *