Кога изплащат редовните пенсии и възстановените за инвалидност

ТОП НОВИНИ

Пенсионерите с лични пенсии или добавки за инвалидност към февруари са общо 476 933

Редовното изплащане на пенсиите през март 2023 г. чрез пощенските станции ще се извърши по стандартния график – от 7 март (вторник) до 20 март (понеделник), информират още от НОИ. Преводите на сумите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 март 2023 г.

До 15 март т.г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати дължимите суми на 962 души с подлежащи на възстановяване пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и при забавяне в медицинската експертиза за преосвидетелстване на лицата. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Оттам уточняват, че списъците с лицата се получават от  Министерството на здравеопазването.  

Пенсионните плащания не се възстановяват безусловно и за всички лица, а само на тези, които отговарят на нормативните изисквания – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице забавяне в медицинската експертиза. 

Изплащането на пенсиите на хората с изтекъл срок на решения от ТЕЛК започва от началото на март

Служебното възобновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в сила от 29.01.2023 г. 

Освен списъците, изпратени през февруари, по които предстои плащане, до 20-о число на всеки следващ месец, Министерството на здравеопазването ще изпраща в НОИ данни за лицата, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения, но в тримесечен срок от датата на заявлението ТЕЛК не се е произнесъл за вида и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност. На базата на тези списъци НОИ ще работи по възстановяване на пенсионните права.

За изплащането на пенсиите и добавките до насрочената дата за преосвидетелстване в териториалните поделения на НОИ ще се постановяват разпореждания, които ще бъдат връчвани на пенсионерите. Тъй като пенсиите са изплащани до различни дати, възстановяването на пенсионните плащания ще се отнася до различен период и в различен размер за всяко едно от тези лица.

Пенсиите и добавките в случаите на преосвидетелстване на лицата, в които не е налице забавяне в медицинската експертиза или забавянето е от страна на пенсионера, се обработват по общия ред, приложим и до момента. След изтичането на срока на последното валидно експертно решение те се спират от изплащане до постъпване на ново експертно решение. НОИ обръща специално внимание на пенсионерите, че трябва да подават своите заявления-декларации за редовно преосвидетелстване по-рано от три месеца преди датата, на която изтичат експертните решения, въз основа на които се изплащат пенсиите и/или добавките им.

Пенсионерите с лични пенсии или добавки за инвалидност към февруари са общо 476 933.

/нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *