Асен Василев: Мораториумът върху цените на тока, парното и водата няма да бъде удължаван

България ПОЛИТИКА

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата няма да бъде удължаван след 31 март. Това каза на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

„КЕВР подготвя ценово решение, което да влезе в сила, след изтичането на мораториума. Това ценово решение, по предварителна информация, няма да доведе до повишаване на цените на електроенергетиката за бита. Не се очаква драстично поскъпване на парното заради повишението в цената на природния газ. Има има друг проблем, че „Топлофикация София“ не си плаща дълговете и доставките към „Булгаргаз“,каза още Василев.

На въпрос има ли индикации, че може да бъде спряно подаването на газ от Русия към България, Василев отговори: „Към момента няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ“.

„Удължен с един месец е периодът, в който може да има подаване от газохранилището в Чирен. Сега е удължен до 30 април. И в момента Лукоил работи с 40% неруски петрол, те могат да се вдигнат до 100%. За момента там не очакваме проблем, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби. Но дори и тогава имаме за 90 до 120 дни количества, без ограничаване на потреблението“, допълни Асен Василев./trud.bg, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *