Зърнопроизводителите са готови на протест – какви са исканията им

България

Зърнопроизводителите са готови на протест, ако държавата не се намеси и не въведе адекватни правила за вноса и продажбата на пшеницата и слънчогледа.

В страната продължава да влиза евтино украинско зърно със съмнително качество, което достига и до трапезата на българина.

В същото време житото на българските фермери, произведено по европейски стандарти, залежава по складовете, обясняват от бранша и настояват земеделското министерство да се намеси и защити българския производител и здравето на нацията.

Евгени Велковски отглежда ечемик, пшеница, царевица и слънчоглед в землищата на четири русенски села. Още в началото на кампанията продал известно количество, но в складовете му има още хиляда тона зърно – вместо да се повишават с времето цените започнали да падат.

„След което на всичко отгоре спря и търсенето. Това означава, че пазарът от някъде черпи продукция и най-логичното обяснение, че тази продукция идва от Украйна“, заяви Евгени Велковски, зърнопроизводител.

Това поражда един от проблемите – с какви пари земеделците ще финансират новата реколта.

„При положение, че торовете скочиха с 400%. Отделно препаратите са доста скъпи в сравнение с тези, с които работят извън Европейския съюз. Финансово започваме да се задъхваме – идват пролетни сеитби, подхранване на есенници“, допълни Евгени Велковски, зърнопроизводител.

Тук идва и най-важният проблем според колегата му Станимир Станчев.

„Твърдим, че може да се застраши здравето на нацията. Повечето зърно, което се внася в България от Изток, е със съмнително качество, защото ние не знаем с какви препарати е третирано, а всеки, който е в бранша, много добре знае, че от Изток влизаха изключително много забранени за Европейския съюз препарати“, добави Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Затова българските земеделци настояват за по-строг контрол.

„Не знам Агенцията по храните дали прави анализи и какви са тези анализи на баржите, които пристигат примерно на пристанище Изток в Русе или какво влиза през Варна“, коментира Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Настояват и ресорното министерство да предприеме мерки като в други европейски държави.

„Българският интерес не е защитен, не бяха създадени така наречените зърнени коридори, транзитни, които трябваше да изпълняват своята роля“, смята Станимир Станчев.

Ако не получат адекватен отговор, зърнопроизводителите са готови на протест.

„Да блокираме страната с трактори и машини, което си е наше право. И сме в готовност да го направим“, каза още Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Русенските зърнопроизводители обаче се надяват да не се стига до там, а Министерството на земеделието да подкрепи тях и останалите българи в този кризисен момент.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *