ЦИК отказа да регистрира партия към коалиция ПП-ДБ

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира промяна в състава на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, регистрирана с Решение на комисията №1662-НС от 15 февруари 2023 г. Решението е публикувано на страницата на ЦИК, която заседава тази вечер.

В 17:40 часа в ЦИК е постъпило заявление от „Продължаваме промяната – Демократична България“, подписано от представляващите коалицията Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, подадено от пълномощника Мартин Бъбаров, с което е заявена за регистрация промяна в състава на коалицията, изразяваща се в присъединяване на политическа партия „ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ“, се посочва в информацията.

Заявлението е заведено в регистъра на коалициите в партидата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ под №4а на 25 февруари 2023 г.

Съгласно чл. 144, ал. 1 и ал. 2 от Изборния кодекс промени в състава на коалиция, настъпили след регистрацията й, се извършват след подаване на заявление и представяне на решение за промените и съответните документи не по-късно от 35 дни преди изборния ден, пишат от ЦИК. С приетата с Решение № 1583-НС от 2 февруари 2023 г. хронограма и т. 46 на Решение №1595-НС от 6 февруари 2023 г. е определен краен срок за подаване на документите за извършване на промени в състава на коалиция – 17:00 ч. на 25 февруари 2023 г.

Документите са постъпили след изтичането на този срок, за което приносителят изрично е уведомен, като това обстоятелство е вписано в Регистъра на ЦИК, се подчертава в текста.

Решението за отказа подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му, се казва в него.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *