Дело с висок обществен интерес! РС Благоевград оневини разследващия полицай К. Карликов, обвинен в документни престъпления

ТОП НОВИНИ

Благоевградският разследващ полицай Кирил Карликов беше оправдан от районен съд Благоевград по делото срещу него за документни престъпления. Заседанието на районния съд се проведе преди два дни и Карликов бе оневинен и по трите обвинения, предмет на делото.   

Той  беше привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл. 311, ал. 1, чл. 212, ал. 1 и по чл. 319, пр. 2 от НК – съставяне и използване от длъжностно лице на официален документ, удостоверяващ неверни обстоятелства, неправомерно получаване на парично обезщетение за временна неработоспособност и скриване на документи- преписка.

В хода на продължилото 1 година дело бяха събрани доказателства и бяха разпитани множество свидетели, колеги на Карликов, работили по досъдебното производство. Той бе разследва от „Вътрешна сигурност“ след депозиран сигнал срещу него  през 2019-та година.

През януари 2021 -ва година   беше привлечен в качеството му на обвиняем, за това, че е съставил докладна записка, в която отразил претърпяна от него злополука след прибиране от работа.
Разследващите направили проверка на отразените в болничния лист обстоятелства и заключили, че не отговарят на истината Съдът обаче опроверга това и обвинението срещу него падна в съдебна зала. Установено е също, че и полученото обезщетение от НОИ е изплатено правомерно

По отношение на третото престъпление, в което бе обвинен, скриването на преписка,  обвиненията са несъстоятелни, според съда, тъй като е доказано, че въпросната преписка е намерена в деловоството на областната дирекция на МВР и няма умисъл от страна на Карликов.

Припомняме, че преписката касаеше проверка срещу разследващи полицаи. Той знаел, че те са необходими на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело. Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиняемият целял да възпрепятства завеждането на частно дело. Районният съд оправда Карликов и по това обвинение. 

Кирил Карликов е шеф на дознателите във Второ ПУ на МВР -Благоевград и председател на Асоциацията на разследващите полицаи в България. /struma.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *