Започна евакуацията на жители от украинския град Суми

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Започна евакуацията на жители от украинския град Суми след нощ на нови руски бомбардировки в централна и източна Украйна.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че от 9 часа сутринта българско време руските сили в Украйна съблюдават режим на затишие, като са отворени хуманитарни коридори от Киев, Суми, Харков, Чернигов и Мариупол.

От украинска страна бе потвърдено, че е в ход евакуацията на жители на Суми и чуждестранни студенти.

Осигуреният хуманитарен коридор е към друг украински град – Полтава, на 175 километра в южна посока. Договореното прекратяване на огъня е до 21 часа.

И тази нощ Суми бе сцена на руски бомбардировки. Повече от 20 са жертвите сред местното население, по данни на областната прокуратура.

В Ахтирка също е имало въздушни нападения в жилищни квартали.

Обстрелвани са били и предградия на столицата Киев.

След атаки в Николаев на няколко места са избухнали пожари. Загинали са четирима цивилни, а други петима са били извадени от разрушени сгради.

Съобщава се за цивилни жертви и в Харков.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърди, че ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в четвъртък, но отбеляза, че Украйна иска преки разговори между президентите Зеленски и Путин.

Световната банка одобри програма за незабавна допълнителна помощ за Украйна в размер на 489 милиона долара, като общото мобилизиране на средства под формата на заеми и грантове може да достигне 723 милиона.

Япония обяви нови санкции срещу 32-ма руски и беларуски представители и олигарси. Японски фирми започнаха да изтеглят персонала си от Русия. Японското правителство е изразило несъгласие с включването на Япония в руския списък на неприятелските държави./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *