Над 28 000 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия

СВЯТ

Безредици в Южна Турция попречиха на спасителните усилия на няколко места след смъртоносното земетресение в понеделник, съобщиха три спасителни групи, цитирани от Би Би Си. Броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърли 28 000 души, а надеждите да се открият още оцелели намалява въпреки няколкото случая, определени като истинско чудо.

Германски спасители и военни от австрийската армия поставиха на пауза издирвателните операции в събота, позовавайки се на сблъсъци между неназовани групи.

Ситуацията със сигурността се очаква да се влоши, тъй като хранителните доставки намаляват, заяви един спасител.

Турският президент заяви, че ще използва извънредни правомощия, за да накаже всеки, който нарушава закона.

Говорител на австрийската армия заяви рано в събота, че сблъсъци между неидентифицирани групи в провинция Хатай са принудили персонал от силите за реакция при бедствия на въоръжените сили на Австрия да потърси убежище в лагер с други международни организации.

„Има увеличаваща се агресия между фракции в Турция“, заяви лейтенант-полковник Пиер Кугелвайс.

Часове, след като Австрия прекрати спасителните усилия, министърът на отбраната на страната заяви, че турската армия е предложила защита, позволявайки издирвателните операции да продължат.

Германският клон на организацията ISAR и германската Федерална агенция за техническа помощ също прекрати операциите си, позовавайки се на проблеми със сигурността.

Броят на жертвите от мощните земетресения в Турция, засегнали и съседна Сирия, може да нарасне двойно или дори повече, заяви междувремено ръководителят по хуманитарните въпрос към ООН Мартин Грифитс, който посети турския град Кахраманмараш, близо до епицентъра на труса с магнитуд 7,8, предаде АФП.

Сега броят на жертвите в Турция и Сирия е общо 28 191. „Сигурен съм, че този брой ще се удвои или дори ще нарасне още повече“, заяви Грифитс пред „Скайн нюз“. „Все още не сме започнали действително да броим умрелите“, допълни той.

Според ООН най-малко 870 000 души имат нужда от топла храна в Турция и Сирия. Само в Сирия до 5,3 милиона души може да са без покрив над главите си заради труса, отбелязва БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *