Кирил Петков: ПП и ДБ ще сме основното ядро, но привличаме и доста граждански организации

България

„Аз вярвам, че на следващите избори с „Демократична България“ ще се явим с общи листи. Ние и ДБ ще сме основното ядро, но започваме да привличаме и доста граждански организации, които досега не са се обвързвали с политика. Видя се, че политиките и целите, които всеки от нас слага на масата, са общоприети и трябва да се случат“.  

Това заяви пред БНР съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и прогнозира на изборите на 2  април социолозите да бъдат изненадани от резултатите на обединението, защото по думите му: Ние сме единствената динамика в политическото пространство, където има съединение.

„С ДБ правим едно ядро, което се надяваме да бъде не само снежна топка, а да бъде лавина“, добави той.

Политолог: Малка е вероятността за редовен кабинет с мандатоносител ПП и ДБ

По думите му задачата на това обединение ще е в следващия парламент да има достатъчно хора с общи приоритети като съдебна реформа, по-добро образование, по-добро здравеопазване, антикорупция.

„Трябва да са ясни кои са целите и кои са приоритетите. И всички хора, които вярват в тези цели и приоритети, трябва да застанат рамо до рамо. Не може да се стои на неутрална почва вече“, каза още Петков.

Петков посочи: Въпросът с БСП не до харесване и нехаресване, а до изборите, които социалистите ще правят, за да се дефинират от коя страна на бариерата са, защото в последния парламент направиха огромна стъпка назад, въпреки, че бяха напреднали по време на нашето управление.

Във връзка с отношенията между България и Северна Македония бившият премиер Кирил Петков коментира: Важно е да не оставяме ракурса на отношенията между двете страни само на тема какъв инцидент се е случил. Едновременно, докато се работи срещу езика на омразата, трябва да се отворят и другите теми – инфраструктура, икономика, за да може отношенията ни да имат и позитивен характер. В момента е оставено на едни хора, които са много гласовити, да определят диалога между двете страни. Време е да се върнем към по-позитивните дейности, а от друга страна към рамката, която нашето правителство даде – Европа да бъде страната, която да натиска за изчистване на езика на омразата.
По думите му на РСМ трябва да ѝ се каже, че условията са поставени от ЕС и няма избор, освен да започне работа по позитивните теми с България и изчистването на езика на омразата, ако иска да има европейско бъдеще.

„Този тип диалог вече е възможен, защото по време на нашето правителство успяхме Европа да застане на наша страна“, каза още Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *