(НА ЖИВО) Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за съдебната власт

България ПОЛИТИКА

Депутатите да обсъдят на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, предвижда седмичната проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на парламента. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

В мотивите се посочва, че с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт, което е в изпълнение и на заложената мярка „Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт (Q4/2022)“, Реформа 2: „Противодействие на корупцията“ в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Със законопроекта се предвижда въвеждането на изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, се посочва още в законопроекта.

В проектопрограмата е второ гласуване на промени в Закона за медиацията, както и в Гражданския процесуален кодекс. Очаква се народните представители да обсъдят на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

Депутатите решиха в комисия – ще има механизъм за разследване на главния прокурор

Проектопрограмата включва и проект на решение за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. Народните представители се очаква да разгледат на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.

В проектопрограмата е също така първо гласуване на промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както и в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Външният министър Николай Милков и посланикът на България в Северна Македония са на изслушване в комисията по външна политика. Очаква се двамата да дадат повече информация във връзка с пребития в Охрид Християн Пендиков. 

Вероятно дипломатите ще обсъдят с народните представители и двустранните отношения между България и югозападната ни съседка, както и правата на българските граждани там.

Външният ни министър трябваше да бъде изслушан още вчера по време на извънредното заседание на парламента, но точката отпадна от дневния ред. /новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *