Не бързайте да купувате! Цените на имотите тръгват рязко надолу

ТОП НОВИНИ

Въпреки плашещите прогнози на редица икономисти у нас, че 2023 година няма да бъде подходяща за купуването на имоти, защото цените ще продължат да растат, световните и европейски пазари са на път да опровергаят това.

Данните от началото на годината показват, че всъщност в цяла свят и най – вече на стария континент, цените на жилищата вървят стремглаво надолу. Една от основните причини е, че цената на материалите поевтиня. Освен това високите цени на имотите доведоха да отлив на купувачи, а това от своя страна доведе до застояване на сградите и проблеми от финансово естество за инвеститорите.

Тенденцията сочи, че в момента е лош период за закупуване на апартамент, тъй като цените ще продължат да падат. Няма да се сбъдне и прогнозата за значително по – високи лихви на ипотечните кредити, защото заради по – ниските цени на за жилищата, банките ще бъдат принудени да замразят лихвите.

Благоевград е един от градовете с високи цени на имотите, заради добрата му локация. Ниските работни заплати обаче доведоха до липса на клиенти и празни кооперации. Оказва се също, че в нашия град има фирми, които предлагат не дотам качествено строителство, поради което хората предпочитат да търсят имоти в по – стари сгради, но това ще бъде тема на следващ наш материал.

Съветът, който ни дадоха експерти – брокери, е да не бързаме с купуването на жилища на този етап и да изчакаме падането на цените, което ще продължи поне до средата на настоящата календарна година.

Закупуването на жилище е сериозна инвестиция, затова внимателно обмисляйте офертите, които получавате и най – вече проучвайте добре пазара на недвижими имоти, за да не се окаже, че сте платили прескъпо за нещо евтино!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *