Експерт: Русия няма никакви шансове да изтощи Запада

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

„България би могла спокойно да предостави танкове поне за един танков батальон на Украйна, вместо да ги държим по складовете и след 2-3 до 5 години да ги даваме за скрап“. Това заяви пред БНР военният експерт Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната.

Всичко по темата: Руската инвазия в Украйна 9009

„Ние може да дадем много неща. Спокойно може да дадем 30-40 танка, това по никакъв начин няма да ни повлияе негативно. Имаме доста оръжия в складовете. Можем да предоставим артилерийски системи, ракетни системи за залпов огън. За една контранастъпателна операция на украинците ще им е необходима авиация. /…/ Не толкова публично, но сигурно продължават разговорите за предоствяне на авиация на Украйна. Излезе непотвърдена информация, че Нидерландия обмисля да предостави Ф-16 на Украйна, но много по-лесно би било България да предостави своите МиГ-29. Ясно е категорично, че ние не можем да поддържаме МиГ-29 в перспектива. България може да има принос и с МиГ-29, и с част от самолетите Су-25. За следващта среща това ще излезе като един от основните въпроси в „Рамщайн““, изказа мнението си той в предаването „Събота 150“.

„Човек трябва да мисли стратегически. Стратегическото мислене не е да брои танкове в складовете, а да разбере кой е най-добрият начин да се гарантира сигурността. Много страни вече отлично разбират, че най-добрият начин да си гарантират трайно сигурността и да се предотврати за продължителен период от време заплахата от руска агресия, е като се помогне на Украйна“, посочи Тодор Тагарев.

Според него срещата в американската военна база „Рамщайн“ има ключово значение. Той подчерта, че на нея е обещано огромно количество техника за Украйна.

Киев заяви, че украинските сили ще се обучават на германски танкове в Полша

Натискът спрямо Германия относно танковете „Леопард 2“ продължава, подчерта военният експерт. Той по-скоро е оптимист, че тези танкове ще бъдат предоставени на Украйна.

„Американците дават огромно количество помощ на Украйна. Експертите преценяват кое е най-нужно и коя помощ би била най-ефективна. Вероятно преценката е, че на Украйна са нужни танкове, но те е по-добре да бъдат предоставени от европейските съюзници на САЩ, вместо да се пребазират танкове от континенталната част на САЩ до Европа, които освен това имат доста по-скъпа експлоатация“, коментира Тодор Тагарев.

Цялата тази помощ е, за да даде възможност на Украйна да създаде потенциал за контранастъпателна операция и да освободи окупираните територии, обясни експертът.

Според него за да не се усложнява експлоатацията на такива танкове, е добре те да бъдат от един или най-много 2 вида:

„Аз си представям „Леопард 2″ и Т-72 и различни негови модификации. /…/ Тук се отваря една ниша за българска помощ“.

Русия няма никакви шансове да изтощи Запада икономически, категоричен бе още военният експерт. По думите му обаче стратегическата цел на Русия е да всее раздор и да разбие единството на Запада, с което до момента не успява.

Украйна успя да освободи не малка част от окупираните територии, припомни Тагаев и посочи, че в момента има баланс по фронтовата линия. По думите му Русия е успяла да спре контранастъплението към момента и се опитва да създаде потенциал за ново настъпление.

За да може Украйна да постигне своите цели обаче е необходим по-голям настъпателен капацитет, каза той и подчерта:

„Би било твърде нелицеприятно за демократичния свят, ако не може да осигури техническата помощ на Украйна и остави Русия да направи ново настъпление. Времето е кратко“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *