Напрежение на срещата за Покровнишкия мост! Хората недоволни от отговора на институциите.. заплашват с гражданско неподчинение

ТОП НОВИНИ

Безрезултатна се оказа срещата между жителите на шест благоевградски села и представителите на институциите, относно проблема с Покровнишкия мост. Работната среща бе организирана от областния управител Стоян Христов, след протеста, който се проведе в неделя, при който бяха блокирани за кратко Главен път Е-79 и автомагистрала „Струма“.

На срещата, освен граждани, присъстваха още инж. Венцислав Ангелов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев, представители на АПИ, на Аресгаз, Община Благоевград и Общински съвет Благоевград.

Инж. Ангелов обясни, че вече има избран изпълнител на инженеринг, проведена е и процедура по строителен надзор. „Към 26 януари комисията ще приключи своята работа, тече 14 дневен срок за подписване на договора. Основният проблем е газопреносната тръба, която е на старото мостово съоръжение. Има необходимост тя да бъде изместена извън мостовото съоръжението“, прибави той и допълни, че проектанти обследват района, за да намерят оптимално най – добрия вариант за изместването на въпросната тръба.


От своя страна Иван Кунев посочи, че проблемът с тръбата е сериозен и ако не се подходи адекватно, то има риск градът да остане без газоподдаване. „Търсят се варианти за решаването на проблема. Не сме спрели да работи по проблема с тръбата ,за да продължим с изграждането на самия мост. Постоянно организираме срещи с Аресгаз и проектантните“, каза той.

По време на работната среща стана ясно, че има осигурено 100 процентово държавно финансиране за моста, като се очаква същинските работни дейности да започнат още в началото на строителния сезон. От АПИ обаче отказаха да дадат конкретна дата, тъй като кога ще започне сезона, зависило от метеорологичните условия.

Липсата на конкретни срокове разгневи жителите на засегнатите села, част от които обявиха, че ще преминат към гражданско неподчинение, защото повече от година никой не е предприел никакви действия за възстановяване на моста. По думите им в настоящата финансова ситуация – да обикаляш с 20 км. на ден е ужасно много и непосилно за много от хората, които обаче нямат друг вариант за преминаване.

Стигна се и до словесни нападки от страна на гражданите към представителите на институциите. Жителите на шестте благоевградски села отправиха обвинение към тях, че са бездействали и че дори към момента липсва яснота кога ще има нов мост, по който ще може да се преминава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *