Борисов, Нинова, Карадайъ и Янев сядат на една маса за преговори

ТОП НОВИНИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова организира лидерска среща в опит за съставяне на правителство с третия мандат. Очаква се на нея да присъстват председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от „Български възход„. 

В четвъртък четири парламентарно представени партии заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандат на левицата. Това са ГЕРБ, „Продължаваме промяната„, „Възраждане“ и „Демократична България„. Едва три партии обявиха, че ще се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща това са ГЕРБ-СДСДПС и „Български възход„.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е умерен оптимист за бъдещ кабинет. Тя информира, че е изпратила официални писма за предстоящата ключова среща с покани към съответните лидери на политическите формации в 48-ото Народно събрание в петък от 11:00 в зала „Изток“. 

„Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих на среща и изпратих писма. Някои потвърдиха, други казаха, че ще обсъдят в групите си“, съобщи Нинова и посочи, че е разговаряла с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е заявил участието си в срещата. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко  Борисов потвърди в профила си във фейсбук: „Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на националното ни събрание е ясно – не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си“.

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на левицата. Съпредседателят на формацията Кирил Петков обяви, че ПП няма да присъстват на общата лидерска среща. 

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, заяви, че са получили покана от БСП за лидерската среща и заяви, че няма да отидат, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Убедени са, че правителство с третия мандат няма да има.

„Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма“, посочи Костадинов и отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация.

Преди дни съпредседателят на „Демократична България„(ДБ) Христо Иванов заяви, че очаква нови избори. „Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също“, коментира той третия мандат.

Единствено от ДПС и „Български възход” казаха, че са склонни да преговарят за правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *