(НА ЖИВО) НС гласува създаването на анкетна комисия за Nexo, депутатите изслушват здравният министър Меджидиев

България ПОЛИТИКА

Парламентът започна работа с близо 20 минути закъснение.

Депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България, предвижда седмичната проектопрограма на парламента, публикувана на интернет страницата му.

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се комисията да се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец. 

Според проекторешението комисията установява всички факти и данни, свързани с нарушаване на законодателството за извършване на банкова дейност, с финансиране на лица от санкционни списъци на ЕС или други международни организации, от които България е част и към които има международноправен ангажимент, със съпричастност към организации, финансиращи тероризма и организираната престъпност, с пране на пари, с източване на капитали от инвеститори, с опити за интеграция на оператори на крипто- и дигитални валути в платежните системи в България и с участието на NEXO и свързаните с нея компании във финансирането на политически партии в България.

Според проекторешението комисията изготвя доклад за резултатите от своята работа с включени в него установените факти и обстоятелства.

В мотивите се посочва, че от официални изявления на Прокуратурата, Националната следствена служба и ДАНС е станало ясно, че съвместно с Британската агенция за борба с престъпността и под надзора на Софийска градска прокуратура, се води разследване срещу организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и нелицензирана банкова дейност от страна на компанията NEXO и свързани с нея физически и юридически лица. Разследването срещу компанията е започнало преди повече от една година в САЩ, като същата е обект на наказателно преследване в щата Ню Йорк и още седем американски щати за извършване на незаконни финансови операции и измами на инвеститори.

От ДБ разкриха колко пари са им дарили служители на Nexo

Бе съобщено, че по делото са налични и свидетелски показания за проведена в кабинета на бивш министър на финансите от последното редовно правителство среща с представители на разследваната компания и дружество за банкови трансакции, се казва още в мотивите. На срещата се твърди, че е била обсъждана възможността за официално въвеждане на разплащания с криптовалути у нас. 

В мотивите се отбелязва, че впоследствие в медиите е била публикувана информация за дарения към политическа партия/коалиция от партии, направени от служители на компанията NEXO. Впечатление прави, че множество от преводите са извършени в един и същ ден, като всеки служител е дарил една и съща сума, посочват вносителите. Те считат, че е от изключително важно значение Народното събрание да се ангажира с изясняване на наличните данни и информация по случая и да предприеме действия чрез създаване на временна комисия, която да изясни обстоятелствата и фактите около компанията NEXO, нейните служители и свързаните с нея физически и юридически лица. 

В проектопрограмата е и първо гласуване на Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, както и първо четене на промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Очаква се народните представители да гласуват на второ четене изменения в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Проектопрограмата включва и проекторешение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам.

Депутатите се очаква да обсъдят законопроект за ратифициране на Споразумение за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Република България, представлявана от министъра на иновациите и растежа, и Европейския инвестиционен фонд за прилагане и управление на подкрепяните по Механизма за възстановяване и устойчивост в България капиталови операции. В проектопрограмата са и проект на решение за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз, внесен от Стоян Михалев („Демократична България“) и група народни представители, както и проект на решение за обявяване на Големия глад – Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид с вносители Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Очаква се депутатите да изслушат здравния министър д-р Асен Меджидиев. Той е поканен в Народното събрание от депутати от ГЕРБ във връзка с кризата с лекарствата у нас.

Миналата седмица министърът анонсира, че ще предложи законодателни промени, за да се справи с недостига в аптеките и складовете. В момента държавата следи наличностите на 63 лекарства и когато количествата от тях паднат под 65% от средномесечните нужди на българите износът им се спира.

В момента у нас липсват над 300 медикамента. Идеята на здравните власти е прагът от 65 да скочи на 90%, а така да се следят и наличностите от повече на брой лекарства. Очаква се Меджидиев да даде информация и за резултатите от проверките в складове и аптеки – отново заради кризата с лекарствата./новини бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *