Гълъб Донев: НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение

България ПОЛИТИКА

С вчерашното решение на Народното събрание да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта „Енергетика“ депутатите задължиха не само служебното правителство, но и Европейската комисия. Те поставиха срок на ЕК до 31 март да се предоговорят условията по ПВУ, което е прецедент. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на инспекцията на строежа на детска болница в Горна Баня.

Донев допълни, че с това решение на НС се задължава на практика и останалите 26 държави-членки на Общността да вземат отношение, тъй като всяка промяна по ПВУ трябва да се одобри и ратифицира от съответния национален парламент в ЕС.

Още следващата седмица министър Пеканов ще започне разговори с ЕК и с отделните структури за това каква процедура да се следва. Но това е прецедент – нито една друга държава не е поставяла въпроса за преразглеждане на нейния национален план, посочи служебният премиер и добави, че само оценката на ЕК ще продължи около два месеца.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта „Енергетика“

Според Гълъб Донев в това решение на народните представители има рискове с поставените срокове и не изключи възможността НС да поставя клопки.

Ние работим по това да бъдат предоговорени част от проектите и ангажиментите, които са одобрени от ЕК и останалите държави-членки. Важно е обаче да не забавим стартирането на другите проекти от ПВУ, защото те са в сферата на здравеопазването, на социалната политика, на електронното управление. Тези проекти трябва да продължат да се реализират, подчерта още премиерът Донев.

По други теми от дневния ред премиерът съобщи, че служебното правителство работи по изготвянето на методика, чрез която да се подпомогнат финансово най-уязвимите групи в обществото, за да се справят с високите цени.

,,Ние започнахме работа по методика, чрез която да подпогнем най-уязвимите групи в обществото с определени суми, за да се справят с високите цени. Експертите, които работят по въпроса, правят проучвания и разглеждат статистически данни. За да бъдат най-добре подпомгнати тези групи от населението, ще бъдат обхванати по подоходен критерий“, коментира Гълъб Донев.

По отношение на очакванията за третия мандат служебният министър-председател отбеляза, че е бил един от оптимистите, че България ще има своето редовно правителство още след края на предсрочните избори на 2 октомври.

,,Благодарение на ниската избирателна активност, избирателите поставиха пред народните избиратели условието да съставят коалиционно правителство, било с първия, втория или третия мандат. Но Народното събрание не успя да намери коалиционната формула“, добави той.

Въпреки това премиерът заяви, че остава оптимист, че депутатите ще намерят диалог и разум и ще работят за това България да има редовно правителство.

,,Ако това не се случи, знаете каква е процедурата – разпускане на парламента и обявяване на състав на ново служебно правителство. Какъв ще е този състав, може да каже само президентът Радев“, обясни Донев и допълни, че следващата седмица кабинетът ще даде отчет за свършената работа.

Гълъб Донев направи коментар и за строежа на детската болница, отчитайки, че само в рамките на три месеца служебното правителство е взело решение за избор на терен, за което изказа своите благодарности на Столична община, Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Премиерът Донев инспектира строежа на Националната детска болница

По думите му теренът, на който ще се строи лечебното заведение, е изключително подходящ, тъй като е в близост до парк и далеч от града. Увери още, че болницата ще бъде оборудвана с най-съвременната медицинска техника за децата, която ще бъде закупена със средства от кампанията „Българската Коледа“.

Радвам се, че служебното правителство със своето решение постави вече реалното изпълнение на този проект, защото много правителство преди това се спънаха с първата крачка, понеже не избраха терен. Имаме съдействие на Европейската инвестиционна банка и съдействие на израелски експерти по оценката за строителството, функционалностите, отделенията, добави премиерът Донев./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *