В ЮЗУ се обучават 43-ма студенти от Украйна, осигуриха им психолози за помощ, 7 стаи в общежитията заделени за бежанци

ТОП НОВИНИ

В Югозападния университет в Благоевград се обучават 43-ма украинци. Най-много са във Факултета по изкуствата, има и във Филологическия, Стопанския Правно-историческия, Педагогическия факултет и един във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт. В момента в Благоевград са 20 от украинските студенти, 6-има са в Турция и Малта по програмите „Еразъм”, а останалите са в Украйна.

Веднага след избухването на военния конфликт от ЮЗУ са издирили и вече са се свързали с всеки един от студентите си и им оказват пълна подкрепа.

„Поддържаме непрекъсната връзка със студентите ни от Украйна. Предложени са им всички възможни форми и помощ и подкрепа от страна на университета“, съобщи за „Струма“ зам. ректорът по учебната дейност на ЮЗУ „Н. Рилски“ доц. д-р Ицка Дерижан по повод предприетите действия за подпомагане на студентите от Украйна.

„Изпратили сме информативен имейл до колегите от учебните отдели да записват студентите от Украйна, без да се изисква тяхното физическо присъствие. Информирали сме ги, че ще ги запишем“, разясни облекчената процедура инспекторът от отдел „Чуждестранни студенти“ Станислава Андонова.

За студентите, които са в Украйна и не могат да дойдат по обективни причини, още повече че е в сила мобилизация на мъжете, Югозападният универиситет извършва реорганизация на учебния процес. Във всички факултети, където се обучават украинци, системата „Блек борд“ се актуализира и „привежда в готовност“, така че когато ситуацията позволява, студентите да се включат и да учат от дистанция. Със  специално разрешение от зам. ректора доц. Дерижан семестриалните изпити също ще са онлайн. За студентите от Украйна е осигурена и психологическа помощ.

„В катедра „Психология“ разполагаме със специалисти, които са не само теоретици, а и практици, работещи на терен. Всички те са мотивирани да подпомагаме студентите”, коментира готовността за оказване на специализирана психологическа помощ и консултиране зам. ректорът на ЮЗУ доц. Дерижан. Тя сподели и конкретен случай. Студент от Украйна бил с влошено здравословно състояние. И тъй като нямал близки в Благоевград, до пристигането на майка му грижите са поели изцяло от отдел „Чуждестранни студенти“.

В студентските общежития на ЮЗУ са настанени момче и момиче, които са пристигнали завчера от Украйна. Младежът е отчислен с право на защита, тоест не е действащ студент, и според вътрешния правилник на ЮЗУ няма право на общежитие. Въпреки това от благоевградския университет са реагирали веднага, подслонили са украинците, заделили са 7 стаи, за да могат да настанят и техни близки, и са информирали МОН.

„В рамките на нашия правилник заделяме допълнително материално стимулиране за всички студенти от Украйна, които в момента са в нашия университет. Обмисляме и още мерки за допълнителна помощ. На 100 процента правим всичко, за да можем да улесним и облекчим положението както на студентите ни, така и на техните семейства. Изцяло сме съпричасни с тях и ги подкрепяме“, каза доц. Дерижан и допълни, че при нужда са готови да осигурят още стаи за настаняване, както и да приемат и обучават по-голям брой студенти от Украйна./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *