Милева: За пет години през Nexo са преминали над 94 млрд. долара, клиент е финансирал терористични актове

България

Това обяви говорителят на главния прокурор за спецакцията в София

През последните пет години през платформата Nexo са преминали над 94 млрд. долара. Установено е, че неин клиент е човек, обявен за финансиращ терористични актове. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която коментира мащабната акция от днес в София.

„В София се провеждат активни действия с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тя е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е осъществявана от територията на България. Криптобанката действа чрез множество регистрирани дружества, по-голямата част от тях представляват „пощенски кутии” – кухи фирми”, добави Милева.

Спецакция в София, проверяват офиси на фирма, търгуваща с криптовалута

Установени са над 3,6 млн. транзакции към криптоборсата Nexo – някои от тях – с изключително рискови играчи на борсата, стана ясно още от брифинга. Милева посочи, че става въпрос за „мащабна схема”. 

Говорителят на главния прокурор обясни, че над 300 служители работят по мащабната акция в столицата. „Досега не е правено такова нещо. Участват 35 следователи от НСлС, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР”, разясни Милева.

Разследват се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. Извършват се претърсвания и изземвания на повече от 15 адреса./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *