Опасен вредител нападна гората в Сандански, предизвиква алергии на хора и животни

РЕГИОН САНДАНСКИ

Сигнал от граждани на дежурния телефон на община Сандански за опасен вредител, нападнал боровата гора в курортната община. Това е гъсеница, известна като борова процесионка, която вече е в боровите дръвчета в парковата зона на града. Гората в парковата зона и в посока вилната зона е нападната от гъсеницата.

Според еколозите боровата процесионка обезлистява боровите дървета. Гъсениците правят бели пашкули по боровете и се хранят с игличките им. Те падат от клоните през март, малко преди да се превърнат в пеперуди, но тази зима вече са изпопадали на земята поради топлото време, поясни екологът Стефан Атанасов, който изпрати в „Струма” и снимки от поразената борова гора.

Ако застуди или замръзне земята, те ще загинат. Според алерголозите този вид гъсеници са опасни за човешкото здраве. Те предизвикват тежки алергии не само на хората, но и на животните.

Преди две години гъсеници от този вид нападнаха малката борова гора в с. Струма и доста деца тогава получиха алергия, изразяваща се в обриви по цялото тяло, някои дори стигнаха до настаняване в болнично заведение. /струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *