Глобалният растеж през 2023 г. ще се забави до 1,7 на сто, според доклад на Световната банка

СВЯТ

Глобалният икономически растеж се забавя рязко на фона на повишена инфлация, по-високи лихвени проценти, намалени инвестиции и проблеми, причинени от нахлуването на Русия в Украйна, сочи последният доклад на Световната банка за глобалните икономически перспективи, разпространен днес и получен в БТА.

Прогнозата сочи, че глобалната икономика ще нарасне с 1,7 на сто през 2023 г. и 2,7 на сто през 2024 г. Рязкото забавяне на растежа се очаква да бъде повсеместно, като прогнозите за 2023 г. са ревизирани надолу за 95% от развитите икономики и близо 70% от нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

За България се прогнозира ръст от 1,7 на сто през 2023 г. и 3,3 на сто през 2024 г. Това е спад с 2,6 пункта и съответно 0,4 пункта спрямо предишната прогноза от юни 2022 г.

Като се имат предвид крехките икономически условия, всяко ново неблагоприятно развитие – като по-висока от очакваната инфлация, рязко повишаване на лихвените проценти за нейното овладяване, възобновяване на пандемията от КОВИД-19 или ескалиране на геополитическото напрежение – може да тласне световната икономика към рецесия. А това ще бъде първата рецесия от повече от 80 години насам, която настъпва в рамките същото десетилетие след последната такава.

През следващите две години ръстът на доходите на глава от населението в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики се прогнозира да достигне средно 2,8 на сто – цял процентен пункт по-ниско от средните нива за периода 2010-2019 г.

„Кризата, пред която е изправено развитието, се засилва с влошаването на перспективите за глобален растеж“, каза президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас. „Нововъзникващите и развиващите се икономики са изправени пред многогодишен период на бавен растеж, воден от тежко дългово бреме и слаби инвестиции, тъй като глобалният капитал се поглъща от развитите икономики, изправени пред изключително високи нива на държавен дълг и нарастващи лихвени проценти. Слабостта в растежа и бизнес инвестициите ще усложни още повече възможността за положителни промени в образованието, здравеопазването, бедността и инфраструктурата, особено на фона на нарастващите заплахи от изменението на климата.“

Предвижда се растежът в напредналите икономики да се забави от 2,5 на сто през 2022 г. до 0,5 на сто през 2023 г. През последните две десетилетия забавяне от този мащаб предвещаваше глобална рецесия. В САЩ се прогнозира растежът да падне до 0,5 на сто през 2023 г. – 1,9 процентни пункта под предишните прогнози и най-слабото представяне извън официалните рецесии от 1970 г. насам.

През 2023 г. растежът в еврозоната се очаква да бъде нула процента – низходяща ревизия на 1,9 процентни пункта. В Китай се прогнозира растеж от 4,3 на сто през 2023 г. – 0,9 процентни пункта под предишните прогнози. С изключение на Китай, растежът на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики се очаква да се забави от 3,8% през 2022 г. до 2,7% през 2023 г., отразявайки значително по-слабото външно търсене, съчетано с висока инфлация, обезценяване на валутата, по-строги условия на финансиране и други вътрешни проблеми./бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *