Етикетите върху пчелния мед вече задължително ще посочват държавата, където е добит продуктът

България

Етикетите върху пчелния мед вече задължително ще посочват държавата, където е добит продуктът, за да няма заблуда за потребителите. Това е записано в измененията на наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация.

Целта на изричното изискване страната на произход да се посочва на етикета е да се защитят здравето и правата на потребителите и да бъдат улеснени свободното движение на пчелния мед и достъпът до висококачествени продукти- се посочва в мотивите за промяна на наредбата. Това, според българските пчелари, е полезен ход. Пак според тях обаче е нужно да се засили ролята на контрола от страна на Агенцията по храните, тъй като има много  случаи, при които евтин и некачествен мед се внася у нас от страни извън ЕС, а тук се препакетира и се продава като български.

В наредбата се определят и изискванията към състава и характеристиките на пчелния мед, като е задължително, когато той се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за пряка консумация, в него да не се добавят никакви съставки и хранителни добавки.

Предвижда се промените да влязат в сила 14 дни след приемането им от Министерския съвет, за да може българските производители да се подготвят да прилагането им./бнр, сн: архив дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *