Извадиха кръста от водите на река Тунджа

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, нагазиха във водите на река Тунджа.

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“. По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите. Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Тук „спасяване“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден – калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. Температурата е около 7 градуса, времето е твърде нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Според легендата Калофер е основан през 1533 г. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“./бтв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *