Нинова: Зад фасадата: „План за възстановяване“ започват да се прокарват лобистки закони

България ПОЛИТИКА

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП посочи основните приоритети на партията през новата година. Сред тях са:

Подкрепа на държавата за раждането на всяко дете, безплатни лекарства и учебници за деца, детско здравеопазване; майчинството да е толкова, колкото и минималната заплата. Младите хора до 26 години да бъдат освободени от данъци. Закоти на дистанционната работа, която се наложи в последните години заради кризите и така нататък.

БСП иска енергийни помощи за най-бедните

„Кризата ще свърши и няма да има нужда от тази подкрепа, докато ние умуваме какво е енергийно бедно семейство“, предупреди Нинова.

БСП е и за преизчисляване на пенсиите и за продължаваща държавна подкрепа за българската икономика и приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

„Забелязваме нещо в последните седмици! Зад фасадата: „План за възстановяване и устойчивост“ започват да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с изискванията на Европейската комисия, на Европейския съюз и на плана, който сме подписали“, предупреди Нинова и призова: „да се опитаме да сложим край на лобизма в българския парламент“.

Нинова посочи като голям проблем пред обществото ни и отношението към местната власт. Според нея, част от данъците, събирани от общините, трябва да остават при тях.  

„В момента общинските болници, общинските детски градини плащат с 20% по-скъп газ, отколкото бизнеса. Общинските болници и детски градини плащат по-скъпо по 1 причина, че не могат да си възстановяват ДДС“.

Относно съдебната реформа, тя заяви

„Години се нищи тази съдебна реформа. Такава дъвка е години наред!  Като ластик се опъва навсякъде и по всички студия. Ами да вземем да я направим най-накрая и да се приключи с този въпрос“.

Предложения на БСП стоят „от месеци“ в Правната комисия, подчерта Нинова и изтъкна:

„Дрогирани и пияни шофьори, които убиват хора по пътищата, да не се измъкват с условни присъди. Хора, които ежедневно прекарват мигранти през страната и ги намираме из цяла България, да не се измъкват с административни глоби за нарушения. Внесли сме предложения без условни присъди, тежки наказания, включително затвор и отнемане на превозните средства и на имуществото на такива хора. И така нататък. 

„Битовата престъпност е нерешен от години проблем“, подчерта Нинова. 

Външна политика

„Трябва да положим максимални усилия на всички институции да станем член на шенгенското пространство. Незаслужено обидната позиция към България да не бъдем приемани в Шенген трябва да бъде коригирана с общите ни усилия“ . 

Препотвърждавам позицията на БСП за България по отношение на Украйна. България да се въздържа от намеса там“. Страната не бива да приема украински войски на българска територия, убедена е Нинова. 

За еврозоната: 

„Внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия влизаме в еврозоната с всички рискове и всички позитиви. Но тогава, когато няма рискове за българската икономика, за българските семейства, за българските доходи и за обедняването на българския народ“. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *