Започва годишната сесия на китайския парламент на фона на кризата в Украйна

СВЯТ

Китайският парламент, церемониален орган с 3000 членове, открива годишната си сесия в момент, когато държавата се сблъсква със забавяне на икономическия растеж и международен натиск заради отказа си да осъди руското нахлуване в Украйна.

Въпреки че обикновено на заседанията на парламента, или както е официалното му име Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), преобладават вътрешнополитическите въпроси, войната в Украйна все пак изважда на преден план идеологическото противопоставяне между оглавявания от САЩ Запад и алтернативната гледна точка за света, олицетворявана от Китай и Русия.

Очаква се обаче темата за конфликта в Украйна да бъде заглушена и във фокуса на вниманието да бъде ускоряването на стопанския растеж на втората по големина икономика в света.

Участващите в сесията над 3000 делегати практически не се занимават с почти никаква законодателна дейност – тя е отговорност на 176-членния Постоянен комитет, който заседава целогодишно. В огромната си част делегатите, около 73 процента от които са членове на Китайската комунистическа партия (ККП), имат друга кариера и не притежават особен опит в парламентарните процедури и писането на закони.

Партията използва парламента за обявяване на мащабни цели в области като икономиката и други въпроси, като например опазването на околната среда и военните разходи, но и за получаване на обратна връзка чрез делегатите за настроенията сред народа. Другото по-особено в тазгодишната сесия е, че тя ще се състои преди ключовия конгрес на ККП през ноември, на който се очаква президентът Си Цзинпин да получи трети петгодишен мандат за управление.

И тази година сесията на ОСНП беше съкратена от обичайните две седмици на една заради пандемията. Насрочени са само няколко важни заседания, а пресконференциите ще стават по видеовръзка.

Анализаторите насочват вниманието си към предстоящия на утрешното откриващо заседание годишен доклад на премиера Ли Къцян, човек номер две в китайската властова йерархия и човек номер едно в управлението на китайската икономика. Очаква се той да обяви цел за годишен икономически растеж от 5 процента, което е осезаемо понижение в сравнение с миналогодишните 8 процента.

В доклада вероятно ще бъде направен преглед и на китайския отговор на пандемията от КОВИД-19 и може да съдържа някои насоки за бъдещите действия на китайските власти в борбата с разпространението на вируса. Въпреки че Китай като цяло овладя епидемията на своя територия, все повече се повдига въпросът за икономическата цена и устойчивостта на подхода му за „нулева толерантност“ към разпространението на ковид.

На пресконференция днес говорителят на парламента Чжан Йесюй защити тази политика на Китай с думите, че благодарение на нея е постигнат „максимален резултат на възможно най-ниската цена“.

„Този подход прави така, че в повечето региони и за повечето хора животът и стопанската дейност да може да продължи нормално“, каза Чжан.

Останалата част от едноседмичната сесия до голяма степен ще премине в обсъждания при закрити врата между делегатите, които представляват провинции и региони от цял Китай, но в нея важно място ще заеме и темата за могъщата Народноосвободителна армия, китайските въоръжени сили.

Сред обсъжданите въпроси ще бъде и съдбата на жените, които са жертва на трафик, а причината е случай на жена, която беше намерена окована в барака в Източен Китай, който привлече голямо обществено внимание.

Делегатът Цзян Шънан възнамерява да внесе предложение да се търси наказателна отговорност на всеки, който подпомага подобен трафик или възпрепятства спасяването на лице, което е станало жертва на трафик, съобщи официозът „Женмин жибао“.

Друг делегат Чжан Баоян предложи властите по места да проверяват произхода на всякакви момичета, намиращи се на територията им, чието семейно потекло е неизвестно, и да им окажат необходимата помощ да се приберат у дома, посочва изданието на китайския комсомол „Чжунго цинян бао“.

Днес се открива годишната сесия на Китайската народна политическа консултативна конференция, съвещателен орган към парламента. Тя ще се състои успоредно със сесията на законодателния орган.

Тазгодишната сесия на ОСНП ще премине под сянката на войната в Украйна, във връзка с която битува мнение, че Китай като цяло е заел страната на Русия въпреки разрастващата се вълна от критики по света срещу инвазията.

Китай е основен потребител на руски газ и нефт и е единствената велика сила, която се въздържа да разкритикува нахлуването на Москва. Пекин изключи и възможността да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Вместо това Китай възприе руския довод, че сигурността на Москва е заплашена от разширяването на НАТО на изток. Пекин се въздържа на свиканото в сряда извънредно заседание на Общото събрание на ООН, на което беше приета резолюция, в която се настоява за незабавно прекратяване на нападението на Русия срещу Украйна.

Шъ Инхон, професор по международни отношения в университета „Женмин“ (Китайския народен университет) в Пекин, каза, че Китай трябва да изрази становището и резервите си.

„Това засяга последователността в позициите на Китай и международния му престиж“, заяви Шъ. „Но за жалост, никоя от големите страни не би се вслушала в Китай заради сложната ситуация.“

Макар и да не се очаква Ли изрично да спомене Украйна в доклада си, този въпрос, както и темата за правилността на китайската позиция вероятно ще бъде повдигнат от парламентарната комисия за външна политика и на пресконференция на външния министър Ван И, насрочена за понеделник.

Конфликтът около Украйна предизвика някои паралели с китайските претенции за суверенитет над самоуправляващата се островна република Тайван, въпреки че обстоятелствата са доста различни.

Китайският бюджет за отбрана, който до голяма степен е ориентиран към възможни военни действия в Тайван, е друг маркер на годишната сесия на парламента, за който наблюдателите ще следят внимателно.

Макар и годишните разходи за отбрана да намаляха от двуцифрен процент през 2015 г. до едва 6,8 на сто за миналата година, или 210 милиарда долара, по размер те пак остават на второ място в света след тези на САЩ./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *