Интересни новогодишни поверия по света

ЛЮБОПИТНО СВЯТ

Вярва се, че тези, които носят червени дрехи в новогодишната нощ, ще имат късмет

С наближаването на Новата година рафтовете на някои магазини са препълнени с червено бельо. Сега те се превръщат в най-необходимите артикули, особено там, където се продават пижами, бельо и домашно облекло. Вярва се, че тези, които носят червени дрехи в новогодишната нощ, ще имат късмет и ще сбъднат всичките си желания. Това убеждение е широко разпространено както сред жените, така и сред мъжете, пише турският „Medya Gunlugu“.

Въпреки че не е известно точно откъде идва идеята за червените панталони, има много слухове.

Един от най-интересните от тях е от Америка: През 1956 г. Хенри Джордж, който продава бельо, е на ръба на фалита. Изпитвайки финансови затруднения и желаейки да продаде непродаденото си червено бельо, Хенри прави малко проучване, за да се измъкне от дълговата дупка. Хенри установява, че жените предпочитат червения цвят в комплектите си от бельо и сутиен, но предпочитат черното и бялото, когато купуват само бикини. Седмица преди Нова година Хенри моли всички свои служители да подарят червени гащи на всички жени, които познават, и да разкажат, че тази дреха, носена в новогодишната нощ, носи късмет. Историята се разпространява в цяла Америка. Хенри не само се освобождава от дълговете, но и печели цяло състояние от допълнителните поръчки. Оттогава се носи легендата за червените дрехи.

Какви други интересни традиции има в навечерието на Нова година?

Датчаните пазят старите си съдове за новогодишната нощ и ги разбиват във вратите на приятелите си преди полунощ. Това е техният начин да покажат любов, от една страна, и да прогонят лошия късмет, от друга.

Подобно на холандците, японците също прогонват злите духове по време на Новата година, като окачват въже на вратата. Смята се, че носи късмет. Когато часовникът удари 00:00, всички японци започват да се смеят. Това прави годината радостна и успешна.

В Испания най-важната традиция в навечерието на Нова година е яденето на грозде. Преди полунощ всеки приготвя 12 зърна грозде и ги изяжда точно в 00:00 ч.

Китайците почистват старателно домовете си преди празника, за да се отърват от лошия късмет от предходната година, купуват различни цветя и растения за късмет и изобилие и раздават пари за късмет на децата в червени пликове.

Но като цяло най-важната цел на празнуването на новогодишната нощ и други подобни празници е близките да се съберат заедно в щастие, спокойствие, здраве и мир. /Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *