Зимната ваканция свърша, но пък идва нова – междусрочна. Тя ще е пет дни

България

За първи път през 2023 година междусрочната ваканция за учениците ще бъде не един, а пет дни – от 1-ви до 5 февруари включително.

На 6 февруари започва вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците завършва на 16 май, съобщиха от МОН.

Всички – от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12-и до 17 април (сред тях са и дните, когато празнуваме Великден).

За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31 май.

Учениците от IV до VI клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите XII клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще са вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика – на 30 май.

На 13 юни е НВО по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19 е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите – 19 и 23 май, са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13 и 16 юни. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *