Онлайн наръчник дава съвети за устойчив начин на живот

ОТ МРЕЖАТА

Онлайн наръчник за устойчив начин на живот изработиха от Европейско младежко движение – България. Той съдържа 18 съвета, които да бъдат приложени в ежедневието на младите хора. Запазването на ценните ресурси на Земята като вода, дървета и изкопаеми горива е в основата на устойчивостта, посочват от младежкото движение. Сред съветите в наръчника са отказ от пластмаса, използването на LED крушки, удължаване живота на продуктите, намаляване консумацията на месо и др.

Целите ни бяха да информираме младите хора в България за устойчивия начин на живот, да засилим отношението им по теми като климатичните промени и опазването на околната среда, заяви за БТА Димитър Узунов, председател на движението, който е четвърти курс студент в специалност „Европеистика“. Той вярва, че младежите могат да бъдат промяната. Според него те могат да разпространяват добрите практики.

Към всеки съвет има и кратко обяснение. Пазаруването само на хранителни продукти, от които се нуждаем, е важно, за да се намали пилеенето на храна, се посочва в наръчника. Оставянето на електрическите уреди в режим на готовност изразходва ненужно количество енергия, гласи друг съвет. Разделното събиране на отпадъци също е акцент в наръчника. „Засади дърво“ пък е последният съвет, който отправят от младежкото движение.

Малките навици определят цялата среда около нас, коментира Узунов. Той смята, че воденето на екосъобразен начин на живот може да е трудно в началото, но е по-здравословно, а дори и по-евтино.

„Живеейки според четирите класически принципа на екологичното съзнание или 4R (reduce, reuse, repair, recycle – намалявай, преизползвай, поправяй, рециклирай), можем да опазим околната среда“, обясняват още от Европейското младежко движение – България. 

Наръчникът е изготвен по програма на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околна среда“ чрез възлагане от Регионалната инспекция по околната среда – София. Има направени и кратки видеоматериали относно опазването на околната среда и постигането на природосъобразен начин на живот. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *