Семейство с тригодишно дете от Украйна се очаква да пристигне в Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Благоевград е на път да приеме първото си семейство бежанци от Украйна, което пристига днес с тригодишно дете. Те ще отседнат при свои близки в града, стана ясно на пресконференция на кмета Илко Стоянов. Община Благоевград ще се погрижи да бъдат осигурени жилища за бежанци, а децата им да бъдат интегрирани в българските училища или детски градини.

„Мислим да дадем не само убежище за украинците, но и да превърнем Благоевград в техен дом“, заяви Илко Стоянов. Обсъждана е и релокализацоята на бизнеси от Украйна в Благоевград. По време на пресконференцията стана ясно, че има възможност детските градини и училища да поемат малките украинци, както и да се осигури безплатното ползване на млечна кухня за децата. А на родителите ще бъдат предоставени безплатни карти за градския транспорт. Симона Митова, гл. експерт в отдел „Образование“ към Община Благоевград посочи, че за бежанците приемът в детските градини ще бъде целогодишен.

По темата, свързана с войната в Украйна и бежанската вълна, стана ясно, че къю момента нито един хотелиер не е заявил пред Общината, че дава безвъзмездна помощ за бежанци. По повод Международния ден на жената, деца от детските градини организират благотворителен базар с картички, а събраните средства ще бъдат пренасочени за нуждите на децата от Украйна./сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *