Оръжието за Украйна скара парламентарните групи на „Възраждане“ и БСП

България ПОЛИТИКА

Подареното оръжие за Украйна скара парламентарните групи на „Възраждане“ и БСП.

Костадин Костадинов призова социалистите да дадат 21 подписа под искането на „Възраждане“ до Конституционния съд за отмяна на решението на парламента, въпреки че то вече е обнародвано от президента в Държавен вестник.

По думите на Костадинов страната ни е дала близо 700 милиона лева на Украйна под формата на оръжие и помощи за бежанци. Костадинов призова БСП:

„Ако те не дойдат …просто лъжат. Извинявайте, аз питам, къде е искането на БСП.  Защо няма искане на БСП. Ето го искането на Възраждане. Пак повтарям – от 10 ноември, а днеска сме 23 декември. На 10 ноември, ще го кажа, за пореден път БСП отказаха тогава да се сезира КС за решението на парламента по отношение на оръжията, т.е. те тогава мислеха, че трябва да се дават оръжия за Украйна. Сега съответно са променили мнението си. Радвам се за това, че са го променили, почват да мислят като нас. И ние им даваме възможността да дойдат и да се подпишат“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от президента Румен Радев да обясни решението си да издаде указ за оръжието. Още днес ще сезират омбудсмана и Конституционния съд.

„Обръщаме се към президента Радев – дължите обяснение на обществото по вашите думи. Защо поехте риска да въвлечете България във войната. Г-н президент, предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани. Вие за президент, Илияна Йотова за вицепрезидент. Ние докрай ще се борим против предоставянето на оръжие на Украйна, защото смятаме, че това въвлича България във войната“, каза Нинова./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *