42 нарушения на мерките за пожарна безопасност са установени при проверки в Благоевградска област

България

Масирани проверки на увеселителни, религиозни обекти, места за настаняване и туристически обекти са били извършени от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград в навечерието на коледно – новогодишните празници, съобщи на брифинг главен инспектор Юлиян Петров н-к сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ при РДПБЗН-Благоевград. От думите му стана ясно, че са проверени 330 места за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

По повод предстоящите празници от ОДМВР – Благоевград препоръчват:

Помнете, че:

1. Независимо, че са празници, хората не спират да се движат – пеша, с автомобили или като пътници, работниците на пътя също продължават да осъществяват дейността си.

2. В дните на Коледа и Нова година в автомобилното движение най-често участват цели семейства или групи приятели, които са се отправили в различни посоки за празниците. Някои дори пътуват зад граница.

3. Заради увеличения трафик на много места особено на вход-изходите на големите населени места и граничните контролно-пропускателни пунктове се образуват задръствания. Пиковете са в началото на празниците и в последния почивен ден.

За пешеходците е важно:

1. Да се движат по безопасен начин, като използват тротоарите, подлезите и надлезите, а извън населените места – срещу автомобилния поток, най-близо до лявата граница на платното за движение. При заледяване да се пазят от висулките при движение в близост до сгради. За да напазаруват, може да излязат малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.

2. Да пресичат на определените за това места и при разрешителен сигнал на светофарите, като бъдат концентрирани и да не се разсейват. По-добре е да спрат или намалят музиката, ако трябва – да свалят слушалките, за да възприемат правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари. Да бъдат толерантни и да не навлизат внезапно на платното за движение.

3. Да бъдат видими, като използват светли връхни дрехи или светлоотразителни елементи, закачени за тях или аксесоарите, които използват. Да не забравят, че зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията, а шапките и слушалките ограничават степента на възприятие на шумове.

За водачите е важно:

1. Да се движат с технически изправно, оборудвано и подготвено за управление при зимни условия превозно средство, заредено с достатъчно гориво, буксирно въже, вериги за сняг и инструменти за почистване на автомобила при снеговалеж или заледяване.

2. Да спазват Закона за движението по пътищата, да не забравят задължителните за носене документи, в т.ч. и тези, които се изискват при пътуване в чужбина.

3. Предварително да се информират за прогнозата за времето и за ограниченията по избрания маршрут, а при очаквано влошаване на обстановката, да не потеглят на път до нормализиране на обстановката.

За пътниците е важно:

1. Да се погрижат за личната си безопасност, като използват обезопасителен колан или защитна каска. Да не се подават през отворите на автомобилите и автобусите, а при принудително спиране на превозното средство да не излизат от него.

2. Да не пречат на водача, като му отвличат вниманието или вдигат шум.

3. Да не замърсяват околната среда.

За работниците на пътя е важно:

1. Да се погрижат за личната си безопасност, като използват светлоотразително облекло и спазват специфичните мерки за безопасност по време на работа.

2. Да обозначат и обезопасят по подходящ начин работния си периметър.

3. Да не се движат извън обезопасения периметър.

За превозното средство:

1. Превозното средство трябва да е технически изправно и заредено с антифриз през студените месеци. Особено важно през зимата е светлините, стъклопочистващата и отоплителната система да са в изправност.

2. Превозното средство трябва да е почистено изцяло, ако е затрупано от сняг или е замръзнало, а обезопасителната седалка за превоз на деца да е закрепена и да се използва съгласно изискванията на производителя.

3. Светлоотразителната жилетка, обезопасителният триъгълник, пожарогасителят, резервната гума и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са.

Допълнителни съвети – предвиди неочакваното:

1. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол и/или наркотични вещества и не шофирайте, ако сте уморени.

2. Проверете валидността на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, на преминатия технически преглед и на заплатената пътна такса.

3. Не забравяйте да информирате близките си в каква посока и с кого пътувате.

4. При възможност предварително планирайте пътуването и си подгответе резервен маршрут за всеки случай. Ако ще празнувате извън населено или на непознато място проучете има ли бензиностанции по пътя; какъв е обхватът на мобилните комуникации; къде е най-близкото лечебно заведение; къде са спасителните служби в района на твоята почивка и как може да се свържеш с тях; къде е най-близкото районно управление на МВР. Макар и поостаряло – вземете пътна карта за района, към който пътувате.

5. За далечното пътуване предвидете повече почивки на обособени места за отдих. Не се движете и не спирайте без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При принудително спиране обозначете мястото със светлоотразителен триъгълник. Вземете вода за пиене, храна и одеяло за всеки случай.

6. Запишете си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътувате в чужбина.

Бъди концентриран, не се разсейвай! Не рискувай живота! Бъди толерантен! Осигурявай предимство! Предимството е живот!

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *