Акад. Денков: Ако НС не подкрепи националните приоритети, връщаме мандата неизпълнен

България ПОЛИТИКА

Днес отново изпратих писма до всички парламентарни групи, в които ги помолих да изпратят предложения, които смятат за важни, за да бъдат включени в програмата на Народното събрание за следващата календарна година. Срокът за получаване на тези предложения е четвъртък в 19.00 ч., за да може петък сутрин да ги обобщим и в петък следобед от 14.00 ч. сме поканили отново всички парламентарни формации за обсъждане на този списък. Това заяви кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков.

„Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение на приоритети, които трябва да са свързани с конкретни задачи и законопроекти, които искаме да бъдат гласувани и приети. След изчистване на този списък, ще използваме почивните дни между Коледа и Нова година, за да заложим тези приоритети и задачи в график, който да е и интензивен, и реалистичен“, обясни той.

На 3 януари „Продължаваме промяната“ кани отново на среща всички парламентарни групи, които са участвали в обсъжданията. „Да изчистим крайния текст на тези национални приоритетни задачи, да го оформим като документ, който наричаме програмна декларация с очакванията на 5 януари тази програмна декларация да бъде включена за гласуване в пленарна зала. В зависимост от резултатите от това гласуване, ще последват следващите стъпки. Ако тя не получи подкрепа, ще върнем мандата неизпълнен“, посочи кандидат-премиерът.

По думите му, за момента не са водени разговори с никого за проектосъстав на кабинет. „Първият въпрос е дали можем да направим списък от приоритети и задачи, които да имат парламентарна подкрепа“, заяви той.

Кирил Петков с коментар за състава на проектокабинета „Денков“

Денков добави още, че да предложат правителство на малцинството е рисково и подчерта, че осъзнават това. „Винаги ще има мнозинство, което може да пречи на работата на такъв кабинет. Вторият риск е Народното събрание да започне да приема закони, които ние смятаме за недобри за България, хората и бизнеса. Ако се окаже, че сме дали време на това Народното събрание да приема закони, които смятаме за неправилни, това е риск, който не трябва да си позволяваме. Първият риск би бил щета за политическата партия, вторият – за България“, посочи той./новини бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *