Денков: Шансът за правителство с втория мандат не е голям

България ПОЛИТИКА

Номинираният за премиер от „Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков покани на обща среща всички парламентарни групи в търсене на допирни точки по управленски приоритети.

На срещата дойдоха представители на всички парламентарни групи с изключение на „Възраждане“. Денков подчерта, че вратата към тях остава отворена, ако решат, че има какво да обсъдят, съобщава БНТ.

След разговорите акад. Николай Денков определи шанса за съставяне на редовен кабинет като неголям, но съществуващ.

От ГЕРБ-СДС декларираха, че няма да подкрепят кабинет, в който участват съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев и се обявиха за управленска програма, подписана от политическите лидери с ясно разписани ангажименти в нея.

От ДПС поставиха въпроса за арестите по времето на Бойко Рашков, които съдът е обявил за незаконни и се обявиха срещу популизма в говоренето за съдебна реформа.

От „БСП за България“ поставиха въпроса за промените в Изборния кодекс.

От „Демократична България“ призоваха парламентът да приеме обща декларация с разписани управленски политики, а от „Български възход“ обявиха, че са отворени за следващи разговори.

Вижте хронология на срещата:

„Поканих ви на конструктивен разговор да обсъдим заедно евентуалните приоритети, които да ни обединят, така че да бъдем полезни. Разбира се, това не се определя по думите, а по делата – кои закони сме готови да подкрепим, какво е съдържанието им“, посочи акад. Николай Денков на откриването на срещата с представителите на парламентарно представените групи.

Той посочи, че от „Продължаваме промяната“ са разпратили до всички парламентарни групи писмо с очертани приоритети:

  • Намаляване на неравенството в обществото – възнагражденията на лекарите и на учителите да са 125% от средната работна заплата, на медицинските сестри – 85% от средната работна заплата, минималната заплата да е 50% от средната, а индексацията на пенсиите да върви с темп, съответстващ и изпреварващ инфлацията.
  • Мерки за бизнеса – облагане на свръхпечалбите в сферите на енергетиката, ограничаване на тежестта на работодателите при болничен от 3 на 2 дни, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, подкрепа на работещите родители чрез прехвърляне на правото на отпуск за бременност и раждане, създаване на дружества с променлив капитал, мерки за по-добро административно обслужване на гражданите.
  • Върховенство на закона – антикорупционно законодателство, промени в НПК и Закона за съдебната власт, законови промени, касаещи контрола върху главния прокурор и Закона за правната помощ
  • Еврозоната – действия по присъединяването ни към еврозоната

Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че заявените от „Продължаваме промяната“ приоритети, са приоритети на повечето партии, но разговорът е дълбоко закъснял, защото вече са изгорени много мостове в комуникацията при първия мандат.

От ГЕРБ-СДС уважават кандидатурата на акад. Николай Денков, но няма да подкрепят участие в проектокабинета на съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. Освен това държат на ясно разписана управленска програма с конкретни ангажименти, зад които личи чия е политическата отговорност.

„Без ясно разписана програма и приоритети и подписан документ от лидерите на партиите за обсъжданите приоритети, нашият разговор ще се изчерпи дотук. Желая ви успех и да намерите съмишленици. В пленарна зала ще видите нашия вот“, каза Атанасова.

Акад. Денков отговори, че разговорът за персоналния състав на проектокабинета тепърва предстои, но той има смисъл само, ако има съгласие по политики.

Георги Свиленски от „БСП за България“ заяви, че социалистите виждат в срещата разговори за формиране на мнозинство, а не преговори за правителство и попита дали отпада ултиматумът, който „Продължаваме промяната“ постави за Изборния кодекс.

„Голяма част от приоритетите са от предишния редовен кабинет и за социалната политика и правовата държава имате нашата подкрепа. Интересно, обаче, че отпада първото условие – ревизирането на Изборния кодекс. За нас беше смущаващо, че поставихте Изборния кодекс като залог за бъдещо правителство. Надявам се, че сте осъзнали това и затова сега не го представяте. Когато започнат разговори по същество, БСП ще участва отговорно със съзнанието, че България трябва да има редовно правителство“, заяви Свиленски.

Акад. Денков отговори, че темата за Изборния кодекс не е отпаднала и призова да се рестартира дискусията, защото БСП мотивирали промените в изборните правила с хората, които се затрудняват да гласуват машинно, но в крайна сметка се е получило реално премахване на машинното гласуване.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от ДПС се противопоставят на популизма в говоренето за съдебна реформа. Според движението други партии използват темата, за да трупат дивиденти без да предприемат реални действия. Карадайъ призова да се разграничи съдебната реформа от опитите за кадруване и напомни, че ДПС са внесли свои предложения по темата.

Мустафа Карадайъ попита Денков каква е оценката му за поведението на Кирил Петков предвид решението на Конституционния съд по казуса с него. Поиска оценка и за арестите, извършени под ръководството на Бойко Рашков преди изборите, за които впоследствие съдът е решил, че са незаконни.

Относно казуса с Кирил Петков и решението на Конституционния съд, Денков отговори, че Петков е дал много лични жертви в името на това да допринася за развитието на страната.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че е лесно към всеки кандидат-премиер да се задават провокативни въпроси и призова за отговорно отношение.

От „Демократична България“ призоваха за изработването на политическа декларация, която да мине в пленарна зала и така всяка партия да може, текст по текст, да каже какви ангажименти поема.

„Освен фигура, която се ползва с безсъмнена експертност, имате реална биография на държавен деец и компетентност. Това не е без значение. И това, че зад вас застава политическа сила, която прави жеста, освен да сложи човек с желание за диалог, да поеме и политическа отговорност, защото при първия мандат проблемът беше, че не е ясно кой носи политическа отговорност, нашата оценка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като такъв“, каза Иванов.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев пожела успех на акад. Николай Денков и декларира, че формацията му е отворена за разговори.

„Съгласен съм, че разговорът е закъснял, но се радвам, че макар и късно, разговорът започна. Политиката е изкуство на компромисите, но ако наистина сме искрени, че ни е необходимо правителство, което да решава кризите, трябва да направим тези усилия и приемам, че този разговор е в тази посока – да се опитаме да съставим формата за тази задача – да съставим правителство“, посочи Янев.

До седмица се очаква да стане ясно какво ще се случи с втория мандат, заключи акад. Денков. Той заяви че според него има шанс за съставяне на правителство с втория мандат, който не е голям, но въпреки това съществува.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“Кирил Петков поздрави Николай Денков за успеха, който се случва за първи път – на една маса да седнат толкова различни партии.

Той оцени положително предложението на „Демократична България“ за приемане на обща управленска декларация./инфомрежа, сн: архив


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *