Радев от Брюксел: България ще влезе следващата година в Шенген, най-късната дата е октомври

ТОП НОВИНИ

„България ще влезе следващата година в Шенген, работейки с Нидерландия и Австрия. Най-късната дата е октомври, ще направим всичко възможно този срок да се ускори. И на този съвет ще повдигнем темата с президента на Румъния“, заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет.

Според него зависи дали българският парламент ще приеме два важни закона януари – за отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон. Румъния няма техническа готовност за шенгенска граница по река Дунав, това са дълги процеси, коментира Радев.

По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в България. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма, допълни Румен Радев.

Според президента влизането на България в Шенген означава по-голям приток на чуждестранни инвестиции в страната ни.

„Това е борба за нашето достойнство. За първи път България получава такава подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи – транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми“, добави държавният глава.

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии.

„България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно“, допълни Радев.

„Както казах и преди, това не е не, а не сега. Имаме нужда от две неща – пълен контрол на границата и доказателствата за него и второ – завършване на механизма за сътрудничество и проверка, надявам се до лятото, но аз съм оптимист“, каза още Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия.

Евролидерите ще обсъдят войната в Украйна на среща в Брюксел

Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *