СЗО се надява през 2023 г. Covid-19 вече да не е извънредна здравна ситуация

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СВЯТ

Световната здравна организация се надява, че Covid-19 и маймунската шарка няма да бъдат повече извънредни здравни ситуации в света през 2023 г., когато и най-опасните фази на двете заболявания ще са приключили, предадоха световните агенции.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че една от основните поуки, които могат да се извлекат от пандемията от Covid-19, е, че страните трябва да реагират бързо на изненадващите епидемии.

Той добави, че сега броят на починалите от Covid-19 представлява около една пета от онова, което беше преди година.

„Но ние извървяхме дълъг път. Надявам се, че в даден момент идната година, ще можем да кажем, че Ковид-19 вече не е световна извънредна здравна ситуация“.

През януари комитетът към СЗО, който съветва генералния директор по въпроса за Covid-19, ще се събере, за да обсъди критерии, които ще позволят да се установи дали може да се обяви край на извънредната здравна ситуация в светове мащаб, отбелязва БТА.

СЗО казва, че по света са поставени 30 милиарда дози от ваксините срещу Covid-19, но все пак 30 процента от населението на света не си е поставило нито една доза.

Близо 650 милиона случая на зараза с Covid-19 бяха регистрирани по света, а починалите са над 6,6 милиона./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *