ЗАРАДИ ОТМЕНЕНИ ПОЛЕТИ: Деца-медалисти от България останаха часове на улицата в Лондон(ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Български деца от клуб по художествена гимнастика са блокирани в Лондон. Те буквално са останали на улицата, след като полетът им за България бил отменен, заради снежната буря и транспортния хаос.  В понеделник децата от бургаски спортен клуб чакали десетина часа на летището. Вечерта били настанени в хотел, но във вторник сутрин са помолени да напуснат. А самолет все още няма.  Над 30 медала, спечелени за България, от които 25 златни. Емоциите от успеха на международния турнир по художествена гимнастика в Лондон угасват на прибиране към родината.

„На таблото се изписа, че е отменен полетът. Децата се уплашиха, ние също. Не знаехме какво ще правим. Часове наред чакахме някакво решение. Децата лежаха по пейките и по земята”, разказва Деница Андреева, треньор по художествена гимнастика.

10 часа по-късно от авиокомпанията откарали до хотел българската група от 28 души.  18 от тях са деца. „Днес ние разбираме, че в 11 часа трябва да напуснем хотела, като нямаме никаква информация и контакти на хората, които вчера ни казаха, че до намиране на полет ще сме на топло в хотела, ще има храна за нас”, посочва Андреева.

От хотела правят компромис и позволяват на групата да ползва фоайето, докато намерят решение.

„Температурите са ниски, навън е адски студено. Децата са много изморени. Изкарваме ги навън периодично, пак ги вкарваме да се стоплят. Пак излизаме. Изобщо е някакъв адски хаос. Децата плачат, има деца, които са без родители”, твърди Елена Апостолова, майка на едно от децата.

Родители и треньори опитват да се свържат с авиокомпанията многократно.  „Никой не ни дава никаква информация въобще как да действаме, с кого да се свържем. Единственото нещо, което знаем е, че на 15-ти и 16-ти евентуално ще летим. Евентуално. Но дотогава ние не знаем къде да отидем и какво да правим”, заяви Невена Стоянова, треньор.

Другото притеснение на българите е, че е възможно деца и възрастни да летят в различни дни и часове. „Става така, че някои майки излитат в един ден, децата им в друг ден. Ние не знаем дали пълномощно ще трябва. По принцип трябва всяко дете, което е с родител, да е с полета на родителя. И другите деца да са с треньорите, защото ние носим отговорност за тях”, твърди  Деница Андреева.

След намесата на NOVA от посолството ни в Лондон също започнаха разговори с авиокомпанията. След няколкочасово чакане, децата и техните треньори бяха настанени в нов хотел, но отново само за една нощ. А децата се очаква да се върнат у нас на две групи – в четвъртък и в петък.

„Съответно е осигурена храна, ваучери, транспорт от хотел до летище. Мисля, че под контрол е ситуацията в момента. Имат уверението на посланика, че сме на разположение за всякакъв вид логистика, ако се наложи да бъде предоставена. В момента тези полети са потвърдени”, подчерта консулът Наташа Блажева.

NOVA също опита да се свърже с превозвача през представителите му в България – от там ни отговориха, че ще направят проверка по случая.

Повече гледайте във видеото.

/нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *